Ερευνα: Σχεδόν το 50% των πρόωρων θανάτων οφείλεται στις εκπομπές ρύπων πετρελαιοκίνητων

Ερευνα: Σχεδόν το 50% των πρόωρων θανάτων οφείλεται στις εκπομπές ρύπων πετρελαιοκίνητων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 385.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πέθαναν πρόωρα το 2015 εξαιτίας των εκπομπών ρύπων από τις εξατμίσεις των οχημάτων, όπως διαπίστωσε μια αμερικανική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η μελέτη μάλιστα χαρακτηρίζει κυριότερο υπαίτιο του φαινομένου τους κινητήρες ντίζελ.

Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα ευθύνονταν για το 47% των θανάτων, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά το ποσοστό αυτό φθάνει στο 66% στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ινδία όπου τα αυτοκίνητα ντίζελ είναι περισσότερα.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Παγκόσμιου Συμβουλίου για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT), μιας μκο η οποία το 2015 αποκάλυψε το "dieselgate", δηλαδή το σκάνδαλο με την Volkswagen, η οποία είχε εγκαταστήσει κρυφό λογισμικό σε 475.000 δίλιτρα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ για να εξαπατά στους ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο καθαρά. Στην πραγματικότητα, τα αυτοκίνητα είχαν εκπομπές έως και 40 φορές μεγαλύτερες από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συνεργάστηκαν με το ICCT δύο αμερικανικά πανεπιστήμια.

"Η μεγάλη επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα στην Ευρώπη υπογραμμίζει την ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων παγκοσμίου επιπέδου για τις εκπομπές αλλά και την τήρηση και την επιβολή των κανόνων", δήλωσε ο ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο Τζόσουα Μίλερ του ICCT, ο οποίος έκανε έκκληση για επείγουσες ενέργειες ώστε να αντικατασταθούν τα οχήματα με υψηλές εκπομπές.

Στην ευρεία αυτή μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία –ντίζελ και συμβατικά– αλλά και από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τα γεωργικά μηχανήματα καθώς και τα μηχανήματα κατασκευαστικών έργων και τις επιπτώσεις που έχουν αυτά στην υγεία του ανθρώπου.

Διαπίστωσαν ότι ο παγκόσμιος τομέας μεταφορών ήταν υπεύθυνος για το 11%, δηλαδή για 3,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, ετησίως οι οποίοι οφείλονταν στη μόλυνση από τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5 και από την έκθεση στο τροποσφαιρικό όζον.

Το κόστος από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία οφείλεται στα μέσα μεταφοράς και η οποία σχετίζεται με ασθένειες όπως καρδιακά νοσήματα, παθήσεις των πνευμόνων, εγκεφαλικά και διαβήτη, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 880 δισ. ευρώ το 2015, είπαν οι επιστήμονες.

Μόνο στην Κίνα περίπου 114.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των εκπομπών ρύπων των εξατμίσεων αυτοκινήτων τη συγκεκριμένη χρονιά. Στις ΗΠΑ 22.000 θάνατοι φέρεται ότι συνδέονται με τη ρύπανση από τις εξατμίσεις, εκ των οποίων το 43% ήταν από πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Η Ινδία στο μεταξύ κατέγραψε 74.000 πρόωρους θανάτους από τις εξατμίσεις των οχημάτων σε σχέση με 13.000 στη Γερμανία, 7.800 στην Ιταλία και 6.400 στη Γαλλία.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα ήταν χειρότερη στη Γερμανία με 17 πρόωρους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους οφειλόμενους στη ρύπανση από τα μέσα μεταφοράς — τρεις φορές υψηλότερους από τον παγκόσμιο μέσον όρο.

Το Μιλάνο, το Τορίνο, η Στουτγάρδη, το Κίεβο, η Κολωνία, το Βερολίνο και το Λονδίνο συγκαταλέγονται στις πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων οφειλόμενα στη ρύπανση αυτού του τύπου, όπως υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι "συντηρητικές" καθώς στη μελέτη τους δεν έλαβαν υπόψη τους όλους τους τύπους των βλαβερών εκπομπών ρύπων ή των συνδεόμενων με τη ρύπανση ασθενειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή