Το πιάτο του Φεβρουαρίου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρυσούς φοίνιξ στα χειροποίητα κεμπάπ του Τόμας του Αρμένη στον Νέο Κόσμο.

Δεν το πιάνει το μάτι σου το σουβλατζίδικο του Τόμας στον Νέο Κόσμο. Τίποτα το μοδάτο, καμία φιγούρα, έκκεντρο, δεν είναι για να κάτσεις με τις ώρες. Όμως ο Τόμας δεν τα έχει ανάγκη αυτά. Ερείδεται στην κουζίνα του, στις χειροποίητες λιχουδιές του, που είναι αξιοσημείωτης ποιότητας.

Το μαγαζί το «τρέχει» ο Αρμένης Χαμπαρτσούμ Τομασιάν, Τόμας πλέον, μικρό και επίθετο ένα, για ευκολία. Ο οποίος γεννήθηκε στη Συρία από Αρμένηδες γονείς. Σε ηλικία 3 ετών πήγαν στον Λίβανο και στα 19 του ήρθαν Ελλάδα. Ο Τόμας λοιπόν ψήνει τις συνταγές που ‘χει μάθει από το σπίτι του εδώ και 35 χρόνια στην Αθήνα. Έχει αλλάξει τρία μαγαζιά, όλα στον Νέο Κόσμο, αυτό το έχει δυόμισι χρόνια.

Το πιάτο του Φεβρουαρίου-1

Τα κεμπάπ του είναι έξοχα, αλλιώτικα. Κιμάς ανάμεικτος, μοσχάρι-αρνί, κρεμμύδι και λίγο ψωμί. Αλάτι μόνο, κανένα άλλο καρύκευμα. Η ουράνια οδός της απλότητας. Στο σερβίρισμα, κρεμμύδια, μαϊντανός, ντομάτες, κοκκινοπίπερα, σουμάκ. Το μυστικό πάντως είναι ο κιμάς. Ο οποίος είναι φρεσκοκομμένος κάθε μέρα, έχουν κιμαδομηχανή δική τους. Σπουδαίο πράγμα αυτό. Έχει και κεμπάπ κοτόπουλο για τα νέα γούστα και γιαουρτλού σε πήλινο με πίτες, ψητές ντομάτες και γιαούρτι με σκόρδο. Σε πήλινο γιατί, αφού μονταριστεί, ψήνουν το όλον για λίγο στον φούρνο. Έχουν επίσης σουτζούκια κυμινάτα, παστουμαρλί με κιμά και παστουρμά, λαχματζούν. Μας άρεσαν όλα. Οι ζύμες στο λαχματζούν και στο παστουρμαρλί δικές τους. Μέχρι και ο παστουρμάς είναι χειροποίητος. Τα φαλάφελ δεν τα δοκιμάσαμε. Οι πατάτες ετοιματζίδικες.

Στο πλευρό του Τόμας ο γιος του, ο χαμογελαστός Μάριος. Η ψησταριά τους λαμπίκο εν ώρα δράσης. Συστήνεται ενθέρμως αυτή η αντρέσα.

Τόμας Κεμπάπ,

Μήτρου Σαρκουδίνου 49, Ν. Κόσμος, Τ/210-90.15.981.

Ανοιχτά καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι, εκτός Κυριακής, οπότε ανοίγει στις 17.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή