«Δυσβάστακτο» το μεταναστευτικό

«Δυσβάστακτο» το μεταναστευτικό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δυσβάστακτο βάρος» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας τον αριθμό των μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα, οι οποίοι μάλιστα έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπεράσουν τις 90.000.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 75.000 ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα. Αν τα πράγματα πάνε όπως πήγαν πέρυσι από την πλευρά των ροών, θα κλείσουμε το 2019 με έναν αριθμό περίπου 90.000, ίσως και λίγο παραπάνω. Αρχίζει και γίνεται δυσβάσταχτο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας, μιλώντας χθες στην τελετή παραλαβής του νέου υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Αγγελου Τόλκα.

Ο νέος υφυπουργός θα αναλάβει την εποπτεία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Ο κ. Βίτσας εξήρε τον κ. Τόλκα για την απόφασή του «να ρισκάρει να πάρει θέση» και να ταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος εκπροσωπεί τον αστερισμό της προόδου, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, που εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση» στην πολιτική αναμέτρηση που έρχεται.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η χώρα όσον αφορά την υποδοχή μεταναστών και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές της. «Η Ελλάδα έχει, με όλες τις προσομοιώσεις στατιστικών δεδομένων, τη δυνατότητα να υποδέχεται και να εξετάζει κάθε χρόνο περίπου 20.000 αιτήσεις ασύλου», σημείωσε. Ομως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική: «Πέρυσι μόνο κατατέθηκαν 67.000. Δηλαδή, κάνουμε πολύ περισσότερα από ό,τι κανονικά θα μπορούσαμε εφόσον επιμερίζονταν αναλογικά οι ευθύνες. Είμαστε η τρίτη χώρα σε απόλυτους αριθμούς μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία στα αιτήματα ασύλου και η πρώτη χώρα στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό».

Μεταβατικός μηχανισμός

Πάντως, ο Δημήτρης Βίτσας φάνηκε αισιόδοξος όσον αφορά τη δημιουργία ενός μεταβατικού μηχανισμού και ενός προγράμματος relocation σε άλλα κράτη-μέλη και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να μειωθεί το βάρος για την Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι έως το τέλος του 2019 θα έχει πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο IV. «Ευελπιστώ, και αυτό έχει να κάνει όχι με την αισιοδοξία αλλά με την προσπάθεια, ότι μέχρι τις ευρωεκλογές μπορούμε να έχουμε έναν κατ’ αρχήν μεταβατικό μηχανισμό και ένα πρόγραμμα relocation. Για το Δουβλίνο IV, θα χρειαστεί να πάμε λίγο πιο μακριά στον χρόνο, αλλά είναι πιθανό μέχρι το τέλος του 2019 να έχει γίνει».

Από την πλευρά του, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει πολλές λύσεις επιμερισμού του βάρους. «Μπορεί να μη γίνει αποκλειστικά και μόνο με relocation, μπορεί να γίνει και με resettlement απευθείας από την Τουρκία, μπορεί να γίνει με τα processing centers, μπορεί να γίνει με την ανάληψη ευθύνης εξέτασης του ασύλου κατευθείαν από άλλες χώρες», πρότεινε ο υπουργός.

Ο κ. Βίτσας παραδέχθηκε πάντως ότι όλα εξαρτώνται και από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του Μαΐου, καθώς το μεταναστευτικό αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στην Ευρώπη και σαφώς θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα.

Συνεχίζονται οι ροές

Την ίδια στιγμή, οι μεταναστευτικές ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο Δημήτρης Βίτσας απέφυγε, πάντως, να ψέξει την Τουρκία για τη συνέχιση των ροών, αντιθέτως μίλησε για συνεργασία. «Παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάνουμε, και εμείς και η Τουρκία, οι ροές συνεχίζονται και μάλιστα αυξανόμενες. Δηλαδή, τον Φεβρουάριο του 2018 είχαν έρθει 1.139 στα νησιά. Τον Φεβρουάριο του 2019 έχουν έρθει 1.485 με ιδιαίτερη πίεση στη Σάμο». Για μία ακόμα φορά παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο νησί είναι πολύ κακή, παρά μάλιστα το γεγονός ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνει ό,τι μπορεί. «Εχουμε ρίξει όλες μας τις δυνάμεις για να απαλύνουμε το νησί, αλλά και τους πρόσφυγες και μετανάστες», σημείωσε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή