Ρυθμίζονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ρυθμίζονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα άμεσης κατεδάφισης όσων αυθαιρέτων δεν «νομιμοποιηθούν» προωθεί με ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ρύθμιση θα αφορά τα αυθαίρετα που θα εντοπιστούν μετά την καταληκτική ημερομηνία του νόμου, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2019, εφόσον βέβαια δεν δοθούν νέες παρατάσεις. Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι με ποιο τρόπο θα ελέγχεται αν ένα αυθαίρετο… έχει καλώς δηλωθεί, καθώς το τελευταίο διάστημα μεγάλες ομάδες ιδιοκτητών αυθαιρέτων στην Αττική έχουν δημόσια δηλώσει ότι «νομιμοποίησαν» αυθαίρετα σε δάση χωρίς καμία επίπτωση. Με άλλη ρύθμιση επιχειρείται να απαλειφθούν τα «παραθυράκια» της νομοθεσίας που μέχρι σήμερα επέτρεπαν σε ιδιοκτήτες κατεδαφιστέων αυθαιρέτων να καθυστερούν την έλευση της μπουλντόζας.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Ερευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», το οποίο πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή. Το κείμενο του σχεδίου νόμου δεν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, καθώς το ΥΠΕΝ υποστήριξε ότι εκκρεμεί η συμπλήρωση διατάξεων. Εδωσε, ωστόσο, ενημερωτικό σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο:

• Δίνεται παράταση έως την καταληκτική ημερομηνία του νόμου για τα αυθαίρετα (ν.4495/17) σε όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν επιθυμούν να τα νομιμοποιήσουν, να τα κατεδαφίσουν οικειοθελώς. «Με τη λήξη του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων στις 9/11/2019, όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές, θα κατεδαφίζονται άμεσα (είτε την ώρα που κατασκευάζονται, είτε έχουν συντελεστεί) εφόσον δεν υποβλήθηκε αίτηση υπαγωγής έως τις 8/11/2019», αναφέρει το υπουργείο. Προφανώς, το ζητούμενο είναι να ασκηθεί πίεση στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να δηλώσουν τις πολεοδομικές παρανομίες τους έως τον Νοέμβριο (αν δεν δοθεί δεύτερη παράταση). Ωστόσο, θα ήταν ορθό το υπουργείο να μεριμνούσε παράλληλα και για το «ξεκαθάρισμα» της βάσης των αυθαιρέτων από εκείνα που κακώς δηλώθηκαν: χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συλλόγου ιδιοκτητών αυθαιρέτων στην Αρτέμιδα που πρόσφατα, στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, δήλωσαν δημόσια… ότι έχουν «νομιμοποιήσει» αυθαίρετα σε δάση, ζητώντας μάλιστα να συμψηφιστούν τα πρόστιμα (η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς προς το παρόν απαγορεύεται).

• Αντιμετωπίζεται ένα «παραθυράκι» της νομοθεσίας, που επέτρεπε στους ιδιοκτήτες αμετάκλητα κατεδαφιστέων αυθαιρέτων να καθυστερούν την μπουλντόζα. Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση θα αφορά τη διαφοροποίηση των αυθαιρεσιών (αρχικό πρωτόκολλο με σημερινή κατάσταση) που πλέον δεν θα αποτελεί εμπόδιο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ρύθμιση, καθώς πολλά από τα πρωτόκολλα κατεδάφισης έχουν συνταχθεί 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια νωρίτερα (και λόγω της απροθυμίας της διοίκησης να τα εφαρμόσει παρέμειναν στα συρτάρια), με αποτέλεσμα τα αυθαίρετα να επεκτείνονται με το πέρασμα των ετών και οι ιδιοκτήτες τους να υποστηρίζουν ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης… δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

• Τέλος, προβλέπεται η απαλλαγή των πολιτών από τέλη για μεταβολές επί δικαιωμάτων που έχουν ήδη καταχωριστεί με τις αρχικές δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή