Προειδοποίηση Ε.Ε.: Μεγάλος κίνδυνος οι δικαστικές αποφάσεις

Προειδοποίηση Ε.Ε.: Μεγάλος κίνδυνος οι δικαστικές αποφάσεις

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιονομικούς κινδύνους από πολλές πηγές, με κυριότερη ίσως τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Αν και τα δημοσιονομικά είναι το ισχυρό σημείο των κυβερνητικών επιδόσεων, η έκθεση δεν παραβλέπει τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η Αθήνα έχει μέχρι το Eurogroup στις 11 Μαρτίου να ολοκληρώσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και να λάβει το 1 δισ. Αν όχι, η απόφαση μεταφέρεται για το μέλλον στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στην αγορά για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι θετικό ότι η Ελλάδα θα πετύχει άνετα τους δημοσιονομικούς της στόχους», είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αλλά πρόσθεσε πως «ο ρυθμός υλοποίησης σε μερικούς τομείς είναι αργός και έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις που αφορούν συγκεκριμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο είναι λυπηρό».

Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015, για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων του 2012, η έκθεση μεταφέρει εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τις οποίες οι δικαιούχοι θα είναι μόνο 121, όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια πριν από τον Ιούνιο του 2015, επομένως το κόστος είναι αμελητέο. Προσθέτει, όμως, ότι το θέμα δεν έχει ακόμη λήξει καθώς κατώτερα δικαστήρια έχουν διαφορετική άποψη για το ποιοι είναι δικαιούχοι. Επιπλέον, σημειώνει, υπάρχει σε εκκρεμότητα η αμφισβήτηση της μεταρρύθμισης του 2016.

Σε αυτές τις αβεβαιότητες προστίθεται η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, 1.000 ευρώ τον χρόνο, που καταργήθηκαν το 2013, απόφαση για την οποία σειρά δικαστηρίων αποφάσισε ότι ήταν παράνομη. Η Κομισιόν σημειώνει ότι ο κίνδυνος να δικαιωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην προκειμένη περίπτωση είναι ουσιαστικός και εκτιμά ότι το κόστος συνολικά θα ανέλθει σε 1,3% του ΑΕΠ (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) εκ των οποίων το 1,1% του ΑΕΠ θα είναι τα αναδρομικά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα αφορούν μια 5ετία και τα υπόλοιπα 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 400 εκατ. ευρώ) θα είναι μόνιμο κόστος.

Η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να λάβει ισοδύναμα μέτρα, εφόσον οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις, ενώ αν ανατραπούν μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, όπως ο ν. Κατρούγκαλου, της ζητεί να θεσπίσει νέες μεταρρυθμίσεις στο ίδιο πεδίο πολιτικής.

Επισημαίνει, επίσης, για άλλη μια φορά την «προσωπική διαφορά» που δόθηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2018, σημειώνοντας ότι παρότι το κόστος είναι μικρό, μπορεί να ασκηθεί πίεση για ανάλογες αυξήσεις σε άλλους τομείς του Δημοσίου.

Η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου ανησυχεί την Κομισιόν ευρύτερα, καθώς διαπιστώνει «ανησυχητικές τάσεις» και αυξήσεις στον αριθμό των συμβασιούχων.

Θετικό παρέμεινε το κλίμα για τα ομόλογα

Παρά την αρνητική έκθεση της Κομισιόν, το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα παρέμεινε θετικό, με την απόδοση του 10ετούς (λήξης Ιανουαρίου 2028) να αγγίζει χθες το 3,690%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Νέα πτώση κατά 2,4% σημείωσε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώθηκε στο 2,888%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου όπου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,60%. Ετσι, η συνολική μείωση της απόδοσης του νέου 5ετούς φτάνει το 20% .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή