«Κόκκινη κάρτα» για προσλήψεις

«Κόκκινη κάρτα» για προσλήψεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αυξημένες, έναντι των συμφωνηθέντων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και συμβασιούχων, ιδιαίτερα στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και οι σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάδειξη των νέων γενικών γραμματέων είναι τα δύο «μελανά σημεία» που καταγράφονται στην έκθεση της Κομισιόν στο πεδίο του Δημοσίου.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι επισημαίνουν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαδικασιών που αφορούν την επιλογή νέων γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων στο Δημόσιο, καθώς και για τον νέο νόμο που προβλέπει τετραετές πλάνο προσλήψεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται πολλές φορές στην έκθεση, η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το όριο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων που είχε οριστεί για το 2018, ενώ εάν υλοποιηθούν οι εξαγγελθείσες για το 2019 προσλήψεις, τότε «εκφράζονται φόβοι για την επίτευξη των στόχων που αφορούν τη διατήρηση του μισθολογικού κόστους», αλλά και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ξεπερνούν τα συμφωνηθέντα κατά 1.000 άτομα. Οπως επισημαίνεται αυτό οφείλεται εν μέρει και στις μειωμένες συνταξιοδοτήσεις, ωστόσο εάν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για προσλήψεις για το 2019 –9.030 μόνιμοι, 4.500 καθηγητές και 3.257 υπάλληλοι για το «Βοήθεια στο Σπίτι»– τότε η διαφορά θα ανέβει συνολικά στα 1.800 άτομα. Ως προς τους συμβασιούχους, έχουν γίνει 1.500 περισσότερες από τις συμφωνηθείσες προσλήψεις, ενώ ειδικές κατηγορίες που δεν υπολογίζονται στο ανώτατο όριο, όπως για παράδειγμα οι συμβασιούχοι των ΝΠΙΔ, καταγράφουν αύξηση έως και 50% τα τελευταία δύο χρόνια. «Οι Αρχές θα πρέπει να προσέξουν τη διόγκωση του δημοσίου τομέα και να τηρήσουν εφεξής τον κανόνα 1 προς 1 για την πρόσληψη μονίμων δημοσίων υπαλλήλων καθώς και να ανατρέψουν την τάση αύξησης των συμβασιούχων», αναφέρεται στην έκθεση και υπογραμμίζεται ότι «η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την (σ.σ. αριθμητική) εξέλιξη του δημοσίου τομέα προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή του στην υπερπληθώρα δημοσίων υπαλλήλων που καταγραφόταν στην προ οικονομικής κρίσης εποχή».

Ως προς τους νέους ειδικούς και τομεακούς γραμματείς καθώς και τους αναπληρωτές τους, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία τοποθέτηση με το νέο σύστημα, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι καθυστερήσεις καταγράφονται και στη διαδικασία της κινητικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή