ΟΗΕ: Πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα

ΟΗΕ: Πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απάντηση του Ισραήλ στις διαδηλώσεις στη Γάζα το 2018 «μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ που συνίσταται από ανεξάρτητους ειδικούς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Ελεύθεροι σκοπευτές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έβαλαν στο στόχαστρο αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά, που δεν δημιουργούσαν επικείμενη απειλή πρόκλησης θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού στους άλλους, όταν πυροβολήθηκαν, ούτε μετείχαν άμεσα σε εχθροπραξίες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή του ΟΗΕ, περισσότεροι από 6.000 άοπλοι διαδηλωτές πλήττονταν από επίλεκτους σκοπευτές κάθε εβδομάδα κατά τις διαδηλώσεις. 

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν σοβαρές, συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες σκότωσαν 189 Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τραυμάτισαν 9.204 ανθρώπους πέρυσι κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων μαζικών διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας», επισημαίνουν οι ερευνητές του ΟΗΕ.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σκότω. σαν και ακρωτηρίασαν Παλαιστίνιους διαδηλωτές

«Ορισμένες από αυτές τις παραβιάσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να αποτελέσουν άμεσα το αντικείμενο έρευνας απο το Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής Έρευνας του ΟΗΕ Σαντιάγο Καντόν κατά την παρουσίαση στη Γενεύη της σχετικής έκθεσης που συνέταξαν.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ επισημαίνουν επίσης ότι έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί επίλεκτοι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον δημοσιογράφων, προσωπικού υγείας, παιδιών και αναπήρων, παρόλο που τα πρόσωπα αυτά ήταν «σαφώς αναγνωρίσιμα».

Η Επιτροπή αυτή συστάθηκε τον Μάιο του 2018 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να ερευνήσει τις φερόμενες «παραβιάσεις και κακομεταχείριση (…) στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιθέσεων που έγιναν κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις πολιτών που άρχισαν στις 30 Μαρτίου του 2018» στη Γάζα.

Η Επιτροπή αυτή είχε στη διάθεσή της εμπιστευτικές πληροφορίες όσον αφορά τα πρόσωπα που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τους φόνους αυτούς, στα οποία περιλαμβάνονται ελεύθεροι σκοπευτές και διοικητές, τα οποία είχαν δοθεί στην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ για να τα διαβιβάσει και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προστίθεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ αναγνώρισε ωστόσο ότι ορισμένοι διαδηλωτές ήταν μέλη ενόπλων οργανώσεων και ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, στους οποίους περιλαμβάνονταν μαχητές της Χαμάς, ενθάρρυναν την χρήση εμπρηστικών βομβών, προκαλώντας ζημιές και φόβο στο νότιο Ισραήλ.

Ωστόσο αμφισβητείται η θέση του Ισραήλ ότι οι διαδηλώσεις για εβδομάδες στον φράχτη ασφαλείας μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ που άρχισαν τον Μάρτιο του 2018 αποτελούσαν πρόσχημα για τρομοκρατικές δραστηριότητες και οι ερευνητές του ΟΗΕ συμπεραίνουν ότι «οι διαδηλώσεις ήταν πολιτικής φύσης με σαφώς αρθρωμένους πολιτικούς στόχους" και "παρά κάποιες πράξεις σημαντικής βίας, η Επιτροπή κρίνει ότι οι διαδηλώσεις αυτές δεν συνιστούν μάχες ή στρατιωτικές εκστρατείες».

Ισραήλ: «Εκθεση εχθρική, ψευδή και μεροληπτική»

Το Ισραήλ απέρριψε σήμερα ως «μεροληπτική» την έκθεση επιτροπής του ΟΗΕ σχετικά με την απάντησή του στις διαδηλώσεις και τις βιαιότητες που συνεχίζονται εδώ και μήνες στη λωρίδα της Γάζας ενώ απέδωσε στο παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς την ευθύνη για τα ανθρώπινα θύματα.

Το Ισραήλ επικαλέσθηκε επίσης το δικαίωμά του να αμυνθεί εναντίον των «τρομοκρατικών» κινήσεων της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας.

«Το θέατρο του παραλόγου που γίνεται στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρήγαγε μια έκθεση εχθρική, ψευδή και μεροληπτική εναντίον του Ισραήλ», αντέδρασε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς.

Ο Κατς κατηγορεί τους συντάκτες της έκθεσης ότι δεν εξέτασαν τα γεγονότα. «Ο μόνος λόγος (…) είναι να αμαυρωθεί η μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής και να πληγεί το δικαίωμά της να αμύνεται εναντίον των τρομοκρατικών κινήσεων μιας φονικής οργάνωσης», της Χαμάς, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

«Είναι η Χαμάς, μια οργάνωση ο διακηρυγμένος στόχος της οποίας είναι η καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ, αυτή που ωθεί τους κατοίκους της Γάζας, περιλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, προς τον (μεθοριακό) φράκτη, αυτή είναι που φέρει την ευθύνη», τόνισε ο Κατς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή