Βέτο Κίνας – Ρωσίας στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Βέτο Κίνας – Ρωσίας στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέτο στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να προβεί σε κάλεσμα για ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές στην Βενεζουέλα, καθώς και για ανεμπόδιστη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, άσκησαν η Κίνα και η Ρωσία στο πλαίσιο του οργάνου του ΟΗΕ.

Το προσχέδιο του ψηφίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκέντρωσε το μίνιμουν των εννέα ψήφων, αναγκάζοντας την Κίνα και τη Ρωσία να ασκήσουν βέτο στην αμερικανική πρόταση. Ακόμη, εναντίον την πρότασης ψήφισε η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία η Ινδονησία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ισημερινή Γουινέα.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατήγγειλε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο, το οποίο στοχεύει στην «καθαίρεση ενός προέδρου», τονίζοντας ότι  «οι ΗΠΑ επιμένουν στην κλιμάκωση». «Στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης.

Από την άλλη, η Ρωσία δεν κατάφερε σήμερα να υπερψηφιστεί ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, το οποίο στόχευε στην καταδίκη «των απειλών προσφυγής σε βία» εναντίον του Καράκας, που διατυπώνουν συχνά οι ΗΠΑ. Τη Μόσχα στήριξαν μονάχα η Κίνα, η Νότια Αφρική κι η Ισημερινή Γουινέα.

Το ρωσικό ψήφισμα υπογράμμισε επίσης «την αναγκαιότητα πλήρους σεβασμού των αρχών της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας στην παροχή διεθνούς βοήθειας».

Οι ΗΠΑ, τα πέντε μέλη του Συμβουλίου από την Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο) και το Περού το καταψήφισαν. Τέσσερις χώρες απείχαν: η Ινδονησία, το Κουβέιτ, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Η ρωσική πρόταση δεν προσέφερε «καμία λύση στην κρίση, δίνει την ψευδαίσθηση μιας Βενεζουέλας, όπου επικρατεί η ειρήνη, την ώρα που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε νωρίτερα, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή