«Καμία συνωμοσία Ε.Ε.»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Πράγματι, ο ουγγρικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια για όσα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες. Αλλά ξεχωρίζοντας τα γεγονότα από τους μύθους». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απαντήσει στην καμπάνια που «τρέχει» από την περασμένη εβδομάδα στην Ουγγαρία και στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζεται ως μια δύναμη που συνωμοτεί με τον δισεκατομμυριούχο και οπαδό των ανοικτών κοινωνιών Τζορτζ Σόρος ώστε να φέρει στην Ουγγαρία μετανάστες.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνωμοσία και τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σχέση με τον Τζορτζ Σόρος», ανέφερε το φυλλάδιο της Κομισιόν, που αντικρούει σημείο προς σημείο τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει το ουγγρικό κυβερνών κόμμα. Η Επιτροπή σημειώνει ότι η αποδοχή προσφύγων με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων παραμένει αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών χωρών και ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να υποχρεώσει την Ουγγαρία να δεχθεί πρόσφυγες παρά τη θέλησή της.

Σημειώνει επίσης ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν εξαρτώνται από την αποδοχή ή όχι μεταναστών, αλλά ότι οι χώρες που φιλοξενούν μετανάστες δικαιούνται συμπληρωματικά κονδύλια για την εκπαίδευσή τους. Η καμπάνια, στην οποία ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσιάζεται μαζί με τον Τζορτζ Σόρος, προξένησε αντιδράσεις στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι Χριστιανοδημοκράτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου ζητούν την αποπομπή του ουγγρικού Φιντέζ από την οικογένεια των ευρωπαϊκών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, βήμα για το οποίο όμως η γερμανική χριστιανοδημοκρατία δεν φαίνεται προετοιμασμένη.

Προχθές, η επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, είχε συνάντηση στο Βερολίνο με τον υπουργό προεδρίας της Ουγγαρίας και αντιπρόεδρο του Φιντέζ, Γκεργκέλι Γκούλιας, και τον πρώην υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων της χώρας, Ζόλταν Μπάλογκ, δύο έμπιστους του πρωθυπουργού Ορμπαν.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Στερν, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ ζήτησε έμπρακτες αποδείξεις ότι το κόμμα συνεχίζει να εμπνέεται από τις κοινές αξίες και αρχές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οπως μετέδωσε εν συνεχεία το ουγγρικό τηλεοπτικό κανάλι ATV, o στόχος των επαφών ήταν να αποφευχθεί η αποπομπή του Φιντέζ από το ΕΛΚ ώς τις ευρωεκλογές του Μαΐου και αυτός ο στόχος επετεύχθη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή