Πέθανε ο αδελφός του Ρίτσαρντ Νίξον, σε ηλικία 88 ετών

Πέθανε ο αδελφός του Ρίτσαρντ Νίξον, σε ηλικία 88 ετών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Εντουαρντ Νίξον, ο νεότερος αδελφός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος αγωνίστηκε να προασπίσει την υστεροφημία του. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε το Ιδρυμα Ρίτσαρντ Νίξον, διευκρινίζοντας ότι ο Εντουαρντ πέθανε σε θεραπευτήριο στο Μπόδελ της Ουάσιγκτον, ένα προάστιο του Σιάτλ. Γεωλόγος και βετεράνος του ναυτικού, ο Εντουαρντ Νίξον εργάστηκε στις προεκλογικές εκστρατείες του αδελφού του, το 1968 και το 1972 και υπηρέτησε ως επικεφαλής στην επιτροπή επανεκλογής του το 1972. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Ιδρυμα, οι κόρες του Ρίτσαρντ, Τρίσια Νίξον Κοξ και Τζούλι Νίξον Αϊζενχάουερ, αποκάλεσαν τον θείο τους βράχο της οικογένειας από όταν πέθανε ο πρώην πρόεδρος, το 1994. Παράλληλα, τον αποκάλεσαν πηγή ισχύος.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον ήταν 17 χρόνων και ετοιμαζόταν να αρχίσει τη φοίτησή του στο κολέγιο, όταν γεννήθηκε ο αδελφός του, στις 3 Μαΐου 1930, στο Ουίτιερ της Καλιφόρνιας. Ηταν ο πέμπτος γιος του Φρανκ και της Χάνα και υπήρξε ο τελευταίος επιζήσας αδελφός του πρώην προέδρου. Εξαιτίας της διαφοράς ηλικίας τους, ο Εντουαρντ Νίξον περιέγραφε τον μεγαλύτερο αδελφό του ως μέντορα και αναπληρωματικό πατέρα, όπως ανέφερε το Ιδρυμα. Το 1994, ο Εντουαρντ Νίξον είπε στους δημοσιογράφους πως ο πρώην πρόεδρος συχνά ετύγχανε αρνητικής δημοσιότητας με την έμφαση να δίνεται στο σκάνδαλο Ουότεργκεϊτ, που τον εξώθησε να εγκαταλείψει την προεδρία. Στη διάρκεια της ζωής του ο Εντουαρντ Νίξον έγινε ειδικός στην ενέργεια και πέρασε 60 χρόνια να μελετά την αξιοποίηση των φυσικών πόρων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Ιδρυμα, διέσχισε την υφήλιο έξι φορές.

Στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, όταν οι κάτοικοι άλλων χωρών τον ρωτούσαν, «τι τρέχει με τον λαό των ΗΠΑ; Γιατί τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει το αξίωμά του;», εκείνος απαντούσε: «Αυτό που ενοχλεί τους φίλους του είναι οι επανειλημμένες αναφορές σε πράγματα που δεν πήγαν καλά στη ζωή του και στο αίνιγμα του ανδρός. Για εμένα είναι απλώς ένας αδελφός».

Ο Εντουαρντ Νίξον ήταν από τα πρώτα μέλη του Δ.Σ. του ιδιωτικού Ιδρύματος Ρίτσαρντ Νίξον, το οποίο ίδρυσε και διοίκησε την προεδρική βιβλιοθήκη ώς το 2007, οπότε ανέλαβαν τον έλεγχό της τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ. Η ανακαίνιση ύψους 500 εκατ. δολ. που ακολούθησε, εξασφάλισε στους μελετητές μια πιο αντικειμενική και ακριβή καταγραφή του Ουότεργκεϊτ. Ωστόσο, τα νέα στοιχεία προκάλεσαν εντάσεις με το Ιδρυμα, το οποίο προέβαλε σοβαρές αντιρρήσεις. Ο τότε διευθυντής της βιβλιοθήκης, Τιμ Ναφτάλι, ο οποίος περιέγραψε την πρώτη καταγραφή της υπόθεσης ως ανακριβή, δήλωσε το 2011 στους «Τάιμς» του Λος Αντζελες, ότι ένα χρόνο νωρίτερα είχε μια έντονη αντιπαράθεση με τον Εντουαρντ Νίξον και άλλα μέλη του Ιδρύματος. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του τού ζήτησαν να αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή τα στοιχεία. Οι κόρες του Αμελι (Εϊμι) Πάιφερ και η (Ελίζαμπεθ) Μπεθ Μάθενι είναι οι νόμιμες κληρονόμοι του, αφού η σύζυγός του πέθανε πριν από πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή