Πόρισμα για Novartis: Καμία αναφορά σε πολιτικούς

Πόρισμα για Novartis: Καμία αναφορά σε πολιτικούς

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αναφορές σε πολιτικούς, το πόρισμα του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων που ερεύνησε σημαντικές πτυχές της υπόθεσης Novartis διαβιβάστηκε ήδη στους εισαγγελείς Διαφθοράς προκειμένου να αξιολογηθεί και να συσχετιστεί με το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας, καθώς η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται ήδη σε κομβικό σημείο και σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Η διαβίβαση του πορίσματος του κλιμακίου των εμπειρογνωμόνων έγινε από τη Μαρία Παπασπύρου, γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, που προεδρεύει στο εν λόγω κλιμάκιο, που δεν ασχολήθηκε με τα πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Ωστόσο, η ανυπαρξία ευρημάτων που να αναφέρονται σε πολιτικούς στο εν λόγω πόρισμα, αλλά και οι πληροφορίες της «Κ» από όλες τις δικαστικές πηγές, ότι δεν έχουν βρεθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, χρήματα σε λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών, συγγενών τους ή στενών τους συνεργατών, αποδυναμώνει τις πολιτικές προσδοκίες για την υπόθεση, που είχε τοποθετηθεί ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Αλλωστε, σύμφωνα με τις πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, η ανυπαρξία χρημάτων για πολιτικούς προκαλεί ίσως δυστοκία στους χειρισμούς των εισαγγελέων, οι οποίοι καλούνται να ολοκληρώσουν έστω κάποιο κομμάτι των ερευνών για τη Novartis, γιατί η υπόθεση είναι τεράστια, σε σύντομο χρόνο.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το «πόρισμα Παπασπύρου», όπως συνηθίζεται να λέγεται το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» ασχολείται μόνον με τις ευθύνες των μελών των επιτροπών που κοστολογούσαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα της Novartis, με υπερτιμολογήσεις που καταγράφονται λεπτομερώς, αλλά δεν φθάνει μέχρι του σημείου να επιρρίπτονται ευθύνες σε πρώην υπουργούς Υγείας ή Ανάπτυξης, στο οποίο κατά καιρούς είχε περάσει η αρμοδιότητα της τιμολογιακής πολιτικής για το φάρμακο.

Ειδικότερα, το πόρισμα, το οποίο αριθμεί περί τις 3.000 σελίδες, περιλαμβάνει λεπτομερή αποτίμηση των υπερτιμολογήσεων και αναφέρεται στη μακρά διαδρομή διαμόρφωσης των τιμών για συγκεκριμένα σκευάσματα του φαρμακευτικού κολοσσού, τα οποία διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά από το 2006 και μέχρι το 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα επικεντρώνεται στην περίοδο 2010- 2014, προσδιορίζοντας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ενδιαφέροντα συμπεράσματα και αξιολογήσεις, και παρά το γεγονός ότι δεν έχει αναφορές σε πολιτικούς, εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι η αξιολόγηση των παρατηρήσεων, των ευρημάτων και των συμπερασμάτων του θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τελική αποτίμηση των εισαγγελέων διαφθοράς, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται προς το τέλος της έρευνάς τους, προσπαθώντας η υπόθεση να ξεκαθαρίσει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Αρχείο και κλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει, εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνά της τις επόμενες εβδομάδες, σε κινήσεις με πολλαπλή σημασία. Αρχικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εισαγγελείς Διαφθοράς θα προχωρήσουν σε αρχειοθέτηση για κάποιους από τους δέκα πολιτικούς για τους οποίους δεν υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στοιχεία, ενώ για άλλους η έρευνα θα συνεχιστεί. Παράλληλα, για την περίοδο από το 2010 ώς το 2013 ή το 2009 ώς το 2014 (ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί) η Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει σε κλήσεις ως υπόπτων για κάποια πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μαρτυρικές καταθέσεις έχουν εμπλέξει σε θέματα δωροδοκίας, ενώ από όλες τις δικαστικές πηγές επιβεβαιώνεται ότι, προς το παρόν, δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών, συγγενικών τους προσώπων ή σε στενούς συνεργάτες τους.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν αναμένεται να αποδώσει αδίκημα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος σε κάποιον πολιτικό, καθώς για τη στοιχειοθέτησή του απαιτείται η ύπαρξη χρημάτων. Σε όποιους τελικά κριθεί ότι θα πρέπει να σταλούν κλήσεις για εξηγήσεις, θα σταλούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την κατηγορία της δωροδοκίας. Κατηγορία που θα στηρίζεται, όπως όλα δείχνουν, κατά βάση στις μαρτυρικές καταθέσεις και σε άλλα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία, όπως ηλεκτρονική αλληλογραφία, μηνύματα σε κινητά και άλλα.

Πάντως, δεν είναι εύκολο να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της δωροδοκίας, έστω για κάποιους από τους δέκα πολιτικούς, καθώς οι καταθέσεις των μαρτύρων και μόνον, δεν μπορεί να δώσουν πειστικές απαντήσεις για επαρκείς ενδείξεις για μια τόσο σοβαρή κατηγορία. Αλλωστε, είναι βέβαιον ότι θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις από τους εμπλεκομένους –και όχι μόνον– στην περίπτωση που σταλούν κλήσεις με μόνα στοιχεία τις μαρτυρικές καταθέσεις, χωρίς ευρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών ή σε περιουσιακά τους στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή