Εισαγόμενες «ειδήσεις»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχουν στον δημόσιο διάλογο τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα που φιλοξενούνται στα ΜΜΕ του εξωτερικού. Ο θόρυβος που προκάλεσε το ρεπορτάζ του βρετανικού BBC για την «αόρατη» μειονότητα των Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα αποτελεί το πιο πρόσφατο και σίγουρα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τη Δευτέρα, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει εθνική μακεδονική μειονότητα, ενώ το Κίνημα Αλλαγής εξέλαβε το δημοσίευμα ως αλυτρωτική πρόκληση. Λες και δεν υπέγραφε το ρεπορτάζ ένας δημοσιογράφος και μάλιστα Ελληνας αλλά κάποιος εκπρόσωπος του Foreign Office, που εξέφραζε επίσημη κυβερνητική θέση. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν δεκάδες.

Στην αρχή της μεταναστευτικής κρίσης, στα ελληνικά ΜΜΕ φιλοξενήθηκαν πολλές, τεκμηριωμένες υποθέσεις για τα κυκλώματα των πλαστογράφων με έδρα την Αθήνα. Κι όμως, ήταν τα ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild και του εβδομαδιαίου περιοδικού Spiegel που προκάλεσαν μεγαλύτερο θόρυβο. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στα ελληνικά ΜΜΕ φιλοξενήθηκαν εκτενή ρεπορτάζ για την παρουσία του αρχηγού των τρομοκρατών στην Αθήνα. Οταν μετά μερικές εβδομάδες στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε το BBC, τα ελληνικά ΜΜΕ «τσίμπησαν» και αναπαρήγαγαν την είδηση ως «αποκάλυψη του BBC». Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε το 2017 σε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian για την κακή κατάσταση του ελληνικού συστήματος υγείας, τη στιγμή που αντίστοιχα ρεπορτάζ στον ελληνικό Τύπο έχουν μείνει ασχολίαστα. Είναι προφανές ότι λόγω της δημοφιλίας και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας των ξένων ΜΜΕ, ο αντίκτυπος των ιστοριών που φιλοξενούν είναι μεγαλύτερος.

Ωστόσο, με εξαίρεση τα ρεπορτάζ που παράγονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, π.χ. στην Ουάσιγκτον ή στις Βρυξέλλες, τα υπόλοιπα βασίζονται συνήθως σε ειδήσεις που έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες των ελληνικών εφημερίδων καθώς και σε πληροφορίες από πηγές δημοσιογράφων που απασχολούνται στα εγχώρια ΜΜΕ.

Οι Times του Λονδίνου φιλοξένησαν πρόσφατα δημοσίευμα για τις απελάσεις αλλοδαπών από τη Μόρια αναπαράγοντας πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί στο «Βήμα». Την επόμενη φορά που θα διαβάσουμε στον διεθνή Τύπο μια «μεγάλη αποκάλυψη» για την Ελλάδα, ας είμαστε πιο εγκρατείς και επιφυλακτικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή