Περιορισμένος κίνδυνος «άτακτης» εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου

Περιορισμένος κίνδυνος «άτακτης» εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την προγραμματισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτέλεσαν έναν από τους παράγοντες που επηρέασαν σημαντικά την πορεία των αγορών την εβδομάδα που διανύσαμε.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία έχει ξεκινήσει γύρο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει νομικά δεσμευτικές αλλαγές για το ιρλανδικό backstop –το μεγαλύτερο σημείο τριβής μεταξύ πολλών βουλευτών του Η.Β.– ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες στα μέσα Μαρτίου. Μεταξύ αυτών, αναμένεται ψήφιση μέχρι τις 14 Μαρτίου για «μικρή» χρονική επέκταση των διαπραγματεύσεων, σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο απορρίψει το ενδεχόμενο «άτακτης» εξόδου καθώς και το σχέδιο εξόδου που έχει ήδη συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους.

Οι δεσμεύσεις αυτές δημιούργησαν την εντύπωση στους επενδυτές ότι περιορίζουν τον κίνδυνο «άτακτης» εξόδου της χώρας στο άμεσο μέλλον, αφού η πρωθυπουργός δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους βουλευτές να ψηφίσουν για το σενάριο παράτασης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ενδεχόμενο το οποίο απέκλειε μέχρι τώρα. Το γεγονός αυτό επηρέασε θετικά τη στερλίνα στις αγορές συναλλάγματος. Η ισοτιμία ευρώ/στερλίνα υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 0,8600 για πρώτη φορά από τα μέσα του 2017.

Παράλληλα, η ισοτιμία στερλίνα/δολάριο βρέθηκε την Τετάρτη στο 1,3350, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου του 2018, πριν υποχωρήσει στην περιοχή του 1,3250 στο τέλος της εβδομάδας, παραμένοντας όμως περίπου 1,5% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κοντά στο 4,0%. Η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι της στερλίνας ευνόησε την ισοτιμία ευρώ/δολ., η οποία βρέθηκε την Πέμπτη στο 1,1420 για πρώτη φορά από τις 5 Φεβρουαρίου, πριν υποχωρήσει την επόμενη ημέρα στην περιοχή του 1,1350, καταγράφοντας περιορισμένα εβδομαδιαία κέρδη ύψους περίπου 0,2%.

Η αισιοδοξία γύρω από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ -Κίνα και τα σχόλια του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στην εξαμηνιαία ομιλία του στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατάσταση της νομισματικής πολιτικής, τα οποία ενίσχυσαν την άποψη ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, επηρέασαν επίσης αρνητικά το δολάριο. Ο μειωμένος κίνδυνος «άτακτης» εξόδου του Η.Β. άσκησε πιέσεις στα ομόλογα της χώρας, ενώ, ακολουθώντας ανάλογη πορεία, οι κυβερνητικοί τίτλοι σε ΗΠΑ και Γερμανία βρέθηκαν επίσης υπό πίεση, η οποία εντάθηκε στο τέλος της εβδομάδας μετά τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ 4ου τριμήνου 2018 των ΗΠΑ.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή