Ενδεχομένως η νέα ρύθμιση, να αφορά και τις εργοδοτικές εισφορές

Ενδεχομένως η νέα ρύθμιση, να αφορά και τις εργοδοτικές εισφορές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τελευταία ευκαιρία» έως τον Ιούνιο θα έχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, καθώς στη συνέχεια θα ξεκινήσει σαφάρι αναγκαστικών μέτρων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει πως η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά, θα περιλαμβάνει «κούρεμα» βασικής οφειλής για τους μη μισθωτούς, «κούρεμα» προσαυξήσεων κατά 85% για όλους και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Μάλιστα, πλέον, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε αυτήν και χρέη επιχειρήσεων – εργοδοτών, με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους όσον αφορά το «κούρεμα» των προσαυξήσεων και τον αριθμό των δόσεων.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν, αλλά και η οριστική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, που όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα με την έκθεση της Κομισιόν εκκρεμεί, ενδέχεται να καθυστερήσουν για λίγο ακόμη την κατάθεση της σχετικής διάταξης στη Βουλή.

Σύμφωνα πάντως με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού, η ρύθμιση θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή αυστηρά έως τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, όποιος δεν έχει ενταχθεί σε ρύθμιση θα μπαίνει πρώτος στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, θα εκκαθαριστεί το μητρώο οφειλετών του κέντρου και πλέον δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για συσσώρευση χρεών. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η ρύθμιση θα είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που θα γίνεται με τρία απλά βήματα μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Η ρύθμιση αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς ασφαλισμένους που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, όμως η ύπαρξη οφειλών τούς κλείνει, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, την πόρτα εξόδου.

Αναλυτικά, βάσει του σχεδιασμού, η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και ανέργους, πολίτες δηλαδή οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους κι έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. Παράλληλα, όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στον ANT1 η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές.

Προσοχή όμως. Οπως ξεκαθαρίζει ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στην «Κ», θα ρυθμίζονται οι βεβαιωμένες μέχρι τις 31/12/2018 οφειλές, συνεπώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν να καταβάλουν χωρίς καθυστέρηση τις εισφορές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019, ως βασική προϋπόθεση για να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Συνεπώς, για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν, θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις. Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, πιθανότατα τα 30 ευρώ. Ειδικά για τις οφειλές των μη μισθωτών, για το διάστημα από το 2002 έως το 2016, θα δίνεται το δικαίωμα επανυπολογισμού του χρέους με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών. Η επιλογή θα είναι εθελοντική, καθώς χαμηλότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή