Καταδίκη Ελλάδας για συνθήκες κράτησης

Καταδίκη Ελλάδας για συνθήκες κράτησης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Ελλάδα για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εννέα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε αστυνομικά τμήματα. Η απόφαση ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη και αφορά την πολυήμερη κράτηση έξι Σύρων, δύο Ιρακινών και ενός Μαροκινού ηλικίας 14 έως 17 ετών το 2016.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι εννέα ανήλικοι παρέμειναν από 21 έως και 33 ημέρες στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων της Βόρειας Ελλάδας μέχρι να τοποθετηθούν σε κατάλληλες δομές. Στις 13 Απριλίου του 2016 προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους. Οπως υποστήριξαν, στα κελιά τους δεν υπήρχε θέρμανση ή επαρκής εξαερισμός, έπρεπε να κοιμηθούν σε λερωμένα σεντόνια, το φαγητό ήταν κακής ποιότητας, ενώ δεν τους επιτρεπόταν να βγουν έξω από το τμήμα. Ενας εξ αυτών ανέφερε ότι έχει άσθμα.

Χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες μέχρι να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, όπου είχε δημιουργηθεί τότε ειδική «ασφαλής ζώνη» για ασυνόδευτους ανηλίκους. Αργότερα τοποθετήθηκαν σε ξενώνες, όταν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων) βρήκε διαθέσιμες κλίνες.

Το ΕΔΑΔ διαπίστωσε ότι οι ανήλικοι δεν έπρεπε να κρατηθούν σε αστυνομικά τμήματα. Η παρατεταμένη φυλάκισή τους, ακόμη και εάν είχε τον σκοπό της «προστατευτικής φύλαξης» μέχρι να βρεθεί χώρος σε ξενώνα ανηλίκων, μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικαλείται σχετική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, σύμφωνα με την οποία είναι «ανεπίτρεπτη» η κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων επί ημέρες ή εβδομάδες χωρίς την παροχή ψυχολογικής βοήθειας. Οι ανήλικοι επιχείρησαν να καταγγείλουν αυτές τις συνθήκες στις ελληνικές αρχές, η υπόθεση όμως μπήκε στο αρχείο.

Δύο εκ των ασυνόδευτων ανηλίκων υποστήριξαν ότι τους χτύπησαν οι αστυνομικοί κατά την κράτησή τους στο Κιλκίς. Ωστόσο, το ΕΔΑΔ δεν βρήκε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Δεν υπήρχαν ιατρικές γνωματεύσεις που να δείχνουν ότι όντως ήταν θύματα ξυλοδαρμού.

Το ΕΔΑΔ αποφάσισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 4.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους εννέα προσφεύγοντες για τις συνθήκες κράτησής τους στα αστυνομικά τμήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή