Διώξεις για τις παράνομες αποφυλακίσεις

Διώξεις για τις παράνομες αποφυλακίσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποινική δίωξη εις βάρος 17 ατόμων για 11 ποινικά αδικήματα άσκησε η Eισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση των παράνομων αποφυλακίσεων. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι έξι γιατροί που υπηρετούν στον «Ευαγγελισμό», στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Νίκαιας και σε ιδιωτική κλινική, ένας δικηγόρος, υπάλληλοι του ΚΕΠΑ και φυσικά ο Αριστείδης Φλώρος, από την περίπτωση του οποίου άρχισε να ερευνάται η ύπαρξη κυκλώματος αποφυλακίσεων. Κατηγορούμενος είναι ακόμα ένας ισοβίτης, ο Δημήτρης Ναστούλης, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι είχε καταφέρει να αποφυλακιστεί με ανάλογο τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα για τα οποία διώκονται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα με όφελος μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ, δωροληψία από υπάλληλο, δωροδοκία υπαλλήλου για πράξη ή παράλειψη αντίθετη προς τα καθήκοντά του, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, χρήση πλαστού εγγράφου, έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού, χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού και ηθική αυτουργία στην έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

Η υπόθεση ήρθε στο φως πέρυσι, όταν ο καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση της Energa – Power Hellas Αρης Φλώρος αποφυλακίστηκε. Ο Φλώρος προσκόμισε στο δικαστικό συμβούλιο πιστοποιητικό από το ΚΕΠΑ Νίκαιας που βεβαίωνε ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 70%. Ανάμεσα στις ιατρικές γνωματεύσεις που υπήρχαν στον φάκελό του ήταν μία πλαστή σπιρομέτρηση και μία επίσης πλαστή μελέτη ύπνου (και οι δύο από την πνευμονολογική κλινική του «Ευαγγελισμού») σύμφωνα με τις οποίες ο κρατούμενος αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υπνικής άπνοιας.

Την πλαστή σπιρομέτρηση υπέγραφε ωτορινολαρυγγολόγος του «Ευαγγελισμού», ο οποίος μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης παρουσιάστηκε οικειοθελώς στον εισαγγελέα Διαφθοράς, και ομολόγησε ότι αυτός είχε χορηγήσει τις δύο πλαστές γνωματεύσεις.

Για την υπόθεση Φλώρου ελέγχονται δύο ακόμη γιατροί, που υπογράφουν ο πρώτος τη βεβαίωση της επιληπτικής κρίσης και ο δεύτερος της μανιοκατάθλιψης. Ολοι οι υπόλοιποι διωκόμενοι συνδέονται με την παράτυπη αποφυλάκιση του Δημήτρη Ναστούλη, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για δύο ανθρωποκτονίες. Η εμπλοκή τους στην υπόθεση πρόκυψε από έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και τα ονόματά τους αναφέρονται σε απόρρητο έγγραφο της Υπηρεσίας που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή