Φόρουμ Δελφών: «Κλειδί» οι ρυθμοί ανάπτυξης

Φόρουμ Δελφών: «Κλειδί» οι ρυθμοί ανάπτυξης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας όχι μόνο πάνω από το 1% που προβλέπει μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ, αλλά και πάνω από το 2%-2,5% που προβλέπεται από κυβέρνηση και θεσμούς για τα αμέσως επόμενα χρόνια, ήταν η κοινή συνισταμένη ομιλητών από την κυβέρνηση, αλλά και για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους διπλωμάτες, κατά τις πρώτες δύο ημέρες του φόρουμ των Δελφών. Η επιτάχυνση επιβάλλεται για να είναι βιώσιμο το χρέος, αλλά και για να επιτευχθεί σύγκλιση με το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Χρειαζόμαστε νέες ιδέες για να επιταχύνουμε την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς, διαφορετικά το 2% δεν είναι αρκετό», είπε χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Την προηγούμενη μέρα, όμως, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος είχε αναφέρει ότι απαιτείται τιτάνια προσπάθεια ακόμη και για τον ρυθμό ανάπτυξης 1% που προβλέπει το ΔΝΤ, εξαιτίας των δημογραφικών εξελίξεων και της παραγωγικότητας της εργασίας και προειδοποίησε για έναν ενδεχόμενο τοξικό συνδυασμό μεταρρυθμιστικής κόπωσης, υποτονικής ανάπτυξης και δυσχερειών στην αναχρηματοδότηση του χρέους, που θα σήμαινε την έξοδο της χώρας από το ευρωπαϊκό όχημα, όπως είπε.

Η κοινωνία και το πολιτικό της σύστημα πρέπει να υιοθετήσουν έναν μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο κ. Προβόπουλος, ενώ στο ίδιο πνεύμα ο Γερμανός πρεσβευτής Γιενς Πλέτνερ υπέδειξε τους τομείς της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης ως αυτούς που χρήζουν μεταρρυθμίσεων με μακρύ χρονικό ορίζοντα, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των Γερμανών επενδυτών. Πάντως, ο κ. Πλέτνερ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει πολλά στον μεταρρυθμιστικό τομέα. Η Σαμπίνα Τζούρμαν, υπεύθυνη διευθύντρια της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, συμφώνησε με τον Πέτρο Δούκα, πρόεδρο της Capital Partners, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης πρέπει να επιταχυνθεί πολύ (ο κ. Δούκας μίλησε για 5%), αλλά είπε ότι είναι «λίγο ανήσυχη» και τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο ίδιο πάνελ, ο Γιάννης Μανουηλίδης, της Allen & Overy, κατέγραψε μια σειρά από νομοθετικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, μεταξύ άλλων για τον έλεγχο και τη διακυβέρνηση των επιχειρήσεων, ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις. Την ίδια ώρα, εξάλλου, που αναζητούνται νέες επενδύσεις, η Δόμνα Μιχαηλίδου, λέκτορας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεχής υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης εργαλείων συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Χρειαζόμαστε λιγότερη τραπεζική δραστηριότητα στην Ευρώπη και περισσότερη ανάπτυξη των αγορών κεφαλαίου, υποστήριξε, εξάλλου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δήλωσε φίλος της Ελλάδας εξ ανάγκης, αλλά πλέον και πραγματικός. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, η επισήμανση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Παύλου Μυλωνά, ότι αν ακολουθηθούν τα αμερικανικά πρότυπα οι ενοποιήσεις στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο σε δύο, όπως λέγεται, αλλά ακόμη και σε μία μόνο τράπεζα στην Ελλάδα.

Ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας για μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς αναπτύχθηκε σε άλλο πάνελ, με την Αννα Διαμαντοπούλου να σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα και λόγω νοοτροπίας (επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Taxibeat) και τάχθηκε υπέρ της σύνταξης 5ετούς πλάνου για την προσέλκυση σχετικών επενδύσεων. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αρούπ Μπαρέντζι, περιφερειακός διευθυντής της World Bank για την Ε.Ε., σχετικά με το επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν ανησυχητικά, καθώς οι επιδόσεις στη χώρα μας ήταν χαμηλές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή