Οργή κατά Νετανιάχου για τη συμμαχία του με ρατσιστικό κόμμα

Οργή κατά Νετανιάχου για τη συμμαχία του με ρατσιστικό κόμμα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι από καιρό γνωστός για την ικανότητά του να συμπράττει με μικρότερα κόμματα, αλλά η πιο πρόσφατη συμμαχία του προκάλεσε θύελλα καταγγελιών. Με το πολιτικό του μέλλον να αμφισβητείται λόγω δικαστικών διώξεων, ο Νετανιάχου εξόργισε ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ όταν έκλεισε συμφωνία με ένα ρατσιστικό, αντιαραβικό κόμμα, η ιδεολογία του οποίου συνδέεται με τους ναζί, σύμφωνα με έναν ισχυρής επιρροής ραββίνο. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε πλήγμα για τις εκστρατείες κατά του αντισημιτισμού, ο οποίος βρίσκεται σε άνοδο, σε Αμερική και Ευρώπη.

Αντιμέτωπος με τη συμμαχία των δύο ισχυρότερων, κεντρώων αντιπάλων του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στράφηκε προς το εξτρεμιστικό κόμμα Otzma Yehudit (Εβραϊκή Ισχύς), οι ηγέτες του οποίου έχουν μακρά ιστορία υποστήριξης της βίας εναντίον των Παλαιστινίων, του εξοστρακισμού των Αράβων από το Ισραήλ και της απαγόρευσης του γάμου και του σεξ μεταξύ Εβραίων και Αράβων.

Ο Νετανιάχου φρόντισε να συγχωνευθεί η εξτρεμιστική αυτή δύναμη με το κάπως περισσότερο ορθόδοξο κόμμα θρησκευόμενων σιωνιστών, την Εβραϊκή Εστία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να εκτοξεύσει το Otzma Yehudit από το περιφρονημένο περιθώριο στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ.

Μαθητές του Κεχάνε

Οι ηγέτες του εν λόγω κόμματος δηλώνουν με περηφάνια ότι είναι μαθητές του Μέιρ Κεχάνε, ο οποίος γεννήθηκε στο Μπρούκλιν, επιδόθηκε σε εκστρατείες εναντίον των Αράβων και υπήρξε βουλευτής του Ισραήλ τη δεκαετία του 1980, προτού το κόμμα του τεθεί εκτός νόμου στο Ισραήλ και ανακηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Η πολιτική πλατφόρμα του Otzma Yehudit καλεί σε προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, στην απέλαση των «εχθρών» του Ισραήλ (δηλαδή, των Αράβων) και στην «ιδιοκτησία» των ιερών χώρων μουσουλμάνων και Εβραίων στο Ορος του Ναού, στην Ιερουσαλήμ. Η συμμαχία Νετανιάχου-εξτρεμιστών προκάλεσε έκρηξη από την πλευρά προοδευτικών εβραϊκών οργανώσεων, όπως η J Street. Επίσης, η Ενωση για τη Μεταρρύθμιση του Ιουδαϊσμού, η οποία συνήθως αποφεύγει να εμπλέκεται με την ισραηλινή πολιτική ζωή, εξέφρασε την αποδοκιμασία της. Αλλά οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν εκεί.

Στην Αμερική, η βασική οργάνωση του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ, η AIPAC, και η Επιτροπή Αμερικανών Εβραίων –δύο οργανώσεις με ειδικό βάρος στην κοινή γνώμη του Ισραήλ– χαρακτήρισαν «αξιοκατάκριτες» τις ιδέες του Otzma Yehudit και δεσμεύθηκαν ότι δεν θα έχουν καμία επαφή με τους ηγέτες του, ακόμη κι αν συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση. Σε μία ακόμη πιο αναπάντεχη εξέλιξη, ο ραββίνος της Ιερουσαλήμ Μπένι Λάου, ένας από τους πυλώνες του θρησκευτικού σιωνισμού, εξαπέλυσε επανειλημμένες επιθέσεις κατά της συμφωνίας του Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται μόνο να κερδίσει τις εκλογές και, από το βήμα της συναγωγής, συνέδεσε τις ιδέες των εξτρεμιστών συμμάχων του με τον ναζισμό και τους νόμους της Νυρεμβέργης.

Ο Νετανιάχου κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές ενώ η παραπομπή του σε δίκη με κατηγορίες για διαφθορά αναμένεται από μέρα σε μέρα. Παράλληλα, αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντζ, ενός δημοφιλούς πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων. Γι’ αυτό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιδιώκει όχι μόνο μια νέα θητεία, αλλά και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα τον κρατήσει στο αξίωμά του ακόμη κι αν παραπεμφθεί σε δίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή