Μόνο ηλεκτρονικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Μόνο ηλεκτρονικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει εντός της εβδομάδος η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για τις επιδόσεις του 2018, η οποία φέτος θα διεξαχθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά, αφενός για λόγους ταχύτητας, αφετέρου προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόπειρα παρακώλυσης της διαδικασίας, όπως είχε συμβεί το 2017. 

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη διαδικασία της αξιολόγησης υπόκεινται περί τους 230.000 δημοσίους υπαλλήλους και φέτος οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης ελπίζουν ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση, δεδομένου ότι όπως σημειώνουν, «έχει πλέον γίνει αντιληπτό ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις ή με μείωση μισθού». 

Κάμπτονται οι αντιρρήσεις

Εν τω μεταξύ, φέτος, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να κάμπτονται οι αντιρρήσεις της ΑΔΕΔΥ, η οποία μέχρι πρότινος παρακινούσε τους δημοσίους υπαλλήλους να μη συμμετέχουν στη διαδικασία, οδηγώντας επί της ουσίας την αξιολόγηση του 2017 (αφορούσε τις επιδόσεις του 2016) σε «φιάσκο», καθώς σημειώθηκε μεγάλη αποχή που έφτανε το 70% στους δήμους. 

Επί του παρόντος, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η ΑΔΕΔΥ φαίνεται ότι καταλήγουν σε κοινό τόπο. Χαρακτηριστικό της προόδου που έχει σημειωθεί είναι ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την ΠΟΕ ΟΤΑ (συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης), άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάκληση της περίφημης «τροπολογίας Γεροβασίλη» που συνδέει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων  με τις κρίσεις προϊσταμένων. Μάλιστα, η υπουργός είχε σχολιάσει κατά τη συνάντηση ότι «πλέον έχουμε μπει σε μία κανονικότητα και ενδεχομένως να μην υπάρχει λόγος ύπαρξής της».

Αιτία πάντως για τη διαφαινόμενη «κάμψη» των συνδικαλιστών είναι ότι η υπουργός εμφανίστηκε διαλλακτική και σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αξιο λόγηση για  συγκεκριμένες  κατηγορίες εργαζομένων στους δήμους. Επ’ αυτού, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δέχθηκε τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδικό σύστημα αξιολόγησης.

Και ενώ τύποις ξεκινά ένας καινούργιος γύρος αξιολόγησης, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της περυσινής διαδικασίας για τις επιδόσεις των δημοσίων υπαλλήλων για το 2017. Ο λόγος, όπως εξηγούν στην «Κ» επιτελείς της διοίκησης, είναι ότι αρκετοί από τους αξιολογηθέντες έχουν υποβάλει ενστάσεις, καθώς έχουν βαθμολογηθεί με βαθμό κάτω του 75.  Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παροτρύνονται προς αυτή την κατεύθυνση από τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις και τα σωματεία. Επισημαίνεται ότι βάσει του νόμου, από 60 έως 74 βαθμολογούνται οι εργαζόμενοι που κρίνονται ότι είναι «επαρκείς υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υπηρεσίας, αλλά δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω κριτήρια». Στην αξιολόγηση για τις επιδόσες του 2017, συμμετείχαν περίπου 150.000 υπάλληλοι από τους 230.000 που υπόκεινται στη διαδικασία. Ηταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική αξιολόγηση, και υπολογίζεται ότι από τους αξιολογηθέντες, περίπου 100.000 χρησιμοποίησαν την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων, τα οριστικά αποτελέσματα θα αναρτηθούν στο νεοσύστατο HRMS, το ηλεκτρονικό μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής του «προφίλ» των συμμετεχόντων και μια συνολική ενδεχομένως «εικόνα» για τις επιδόσεις τους.

Η Κομισιόν

Με μια μικρή καθυστέρηση, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, ξεκινάει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για τις επιδόσεις του 2018. Η καθυστέρηση αυτή αποδίδεται στην ανάγκη αναβάθμισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ όπως εξήγησαν κυβερνητικοί παράγοντες στους εκπροσώπους των θεσμών, φέτος θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου οι υπηρεσίες προσωπικού να διασφαλίσουν ότι όλοι οι υπόχρεοι σε αξιολόγηση είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα. Επίσης, φέτος θα ξεκινήσει πιλοτικά και η διαδικασία της στοχοθεσίας, αρχικά σε επίπεδο τμημάτων.

Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση της Κομισιόν και στο σύστημα HRMS, το ηλεκτρονικό μητρώο ανθρωπίνου δυναμικού του Δημοσίου, στο οποίο θα υπάρχει προσωπικός φάκελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Στον φάκελο αυτό θα περιλαμβάνονται τα πλήρη στοιχεία του υπαλλήλου, η προϋπηρεσία, τα προσόντα, οι επιδόσεις του στην αξιολόγηση, η εκπαίδευσή του, εάν έχει υποστεί κάποια πειθαρχική ποινή, οι απολαβές του, καθώς και οποιαδήποτε άλλο στοιχείο συνδέεται με την υπηρεσιακή του εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή