Το προφιτερόλ στα εξ ων συνετέθη

Το προφιτερόλ στα εξ ων συνετέθη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφάτως αριβάρισε στην Αθήνα το Choureal, σαλονικιώτικη μπράντα ζαχαροπλαστείου με ειδίκευση στο προφιτερόλ.

Ποιο προφιτερόλ όμως; Έλα ντε. Στο ιδιαίτερο αυτό ζαχαροπλαστικό κόνσεπτ –που εμπνεύστηκαν δύο νέα παιδιά, ο Μάιλς Αναστάσιος Σκλήρης και η Αλίκη Συμεωνίδου–, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος προφιτερόλ. Αντιθέτως, σου αφήνουν πλήρη δημιουργική ελευθερία να το συνθέσεις εσύ όπως θα ήθελες να το φας.

Πρώτο βήμα τα σου. Ψωμένια, τρυφερά, με μεγάλη κυψέλωση για να χωρούν μπόλικη γέμιση, οσμή βουτύρου και λεπτές νότες καραμέλας που οφείλονται στο ότι πριν από το ψήσιμο τα πασπαλίζουν με κρυσταλλική ζάχαρη. Μόλις ξεφουρνισμένα, ούτε μισή ώρα δεν έχουν. Πάντα ολόφρεσκα. Με την ίδια ζύμη φτιάχνουν μικρά στρουμπουλά εκλέρ – στην όψη απέχουν πολύ από τα φίνα μακρόστενα «cigarettes» του Maison du chocolat, που πολλοί θεωρούν τα καλύτερα του Παρισιού, όμως γευστικά είναι πεντανόστιμα. Φτιάχνουν επίσης Παρί-Μπρεστ, ένα στεφάνι ζύμης γεμιστό με κρέμα ή σοκολάτα.

Το προφιτερόλ στα εξ ων συνετέθη-1

Δεύτερο βήμα η γέμιση για τα σου. Βελούδινη κρεμ πατισερί αρωματισμένη με πάστα από βανίλια Μαδαγασκάρης, για τους κλασικούς. Παγωτό (δικό τους κι αυτό), για όσους προτιμούν την επιδορπιακή βερσιόν του γλυκού κατά τα γαλλικά ήθη. Εξαιρετικό το παγωτό φιστίκι –το γήινο, αχνό πράσινο χρώμα του μαρτυρεί ότι παρασκευάζεται από πάστα αληθινού φιστικιού, όχι από εσάνς και χρώμα– και το ανθόγαλα ή fior di latte, με την ντελικάτη γαλακτερή γεύση.

Τρίτο βήμα, η σοκολάτα με την οποία θα περιχύσουμε τα σου. Οκτώ με εννέα είδη έχουν κάθε φορά, όλα καμωμένα από τις απίθανες κουβερτούρες της γαλλικής εταιρείας Valrhona: μπίτερ, έξτρα μπίτερ, γάλακτος, λευκή, σοκολάτα με γεύση γλυκόριζας, άλλη με καραμέλα, τζιαντούγια (με πραλίνα) και ακόμη, ζεστή σοκολάτα που παγώνει και γεύσεις που προστίθενται ανάλογα με την εποχή.

Όποιος θέλει μπορεί στο τέλος να προσθέσει κάποιο topping: ξηρούς καρπούς, τριμμένο μπισκότο βουτύρου, τρούφα, κράνμπερι, βύσσινο γλυκό, φρέσκα φρούτα εποχής, σπιτική μαρμελάδα βατόμουρο κ.ά.

Το προφιτερόλ στα εξ ων συνετέθη-2

Ίσως κάποιοι σταθούν αμήχανοι μπροστά στις τόσες επιλογές, ίσως προβούν σε γευστικά ατοπήματα. Δεν πειράζει. Όλο αυτό έχει την πλάκα του. Μη σας πω ότι είναι και ένας τρόπος να ψυχαναλύσεις τον διπλανό σου. Τι ζώδια και αηδίες, η σοκολάτα που τρως είναι το καλύτερο δείγμα του χαρακτήρα σου.

Και ένα tip για τους πιουρίστες: δοκιμάστε σου γεμιστά με παγωτό ανθόγαλα, καλυμμένα με ζεστή σοκολάτα και φιλέ αμυγδάλου. Εδώ ισορροπεί τέλεια το κρύο με το ζεστό στοιχείο, το μαλακό με το τραγανό, το λευκό με το σοκολατένιο. 

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 154.

Choureal, Ερμού 18 και Διομείας 2, Αθήνα, Τ/210-33.17.883.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή