Πυρά κατά Μέι: «Δωροδοκία» τα χρήματα που θα δοθούν σε περιοχές που στήριξαν το Brexit

Πυρά κατά Μέι: «Δωροδοκία» τα χρήματα που θα δοθούν σε περιοχές που στήριξαν το Brexit

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα παρουσιάσει σήμερα τα σχέδια της κυβέρνησής της να δοθούν 1,6 δισ. λίρες (1,8 δισ. ευρώ) για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στις πόλεις και τις κοινότητες που στηρίζουν το Brexit, με υπουργούς να απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι πρόκειται για «δωροδοκία», προκειμένου να υποστηριχθεί η συμφωνία της για το διαζύγιο από την Ε.Ε.

Το «Ταμείο για Ισχυρότερες Πόλεις», λεπτομέρειες του οποίου παρουσιάστηκαν σε εφημερίδες τον προηγούμενο μήνα, θεωρείται από πολλούς μέρος των προσπαθειών της Μέι να κερδίσει υποστηρικτές για το σχέδιό της για το Brexit μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών, κυρίως σε περιοχές της βόρειας Αγγλίας, όπου η πλειοψηφία των πολιτών είχε ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Η βρετανική κυβέρνηση εξήγησε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε περιοχές που δεν μοιράζονται δίκαια την ευημερία της χώρας και θα έχουν στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εκπαίδευση των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Κοινότητες σε όλη τη χώρα ψήφισαν υπέρ του Brexit ως έκφραση της επιθυμίας τους για αλλαγή, αυτή πρέπει να είναι μια αλλαγή προς το καλύτερο, με περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερο έλεγχο», τόνισε η Μέι σε ανακοίνωσή της.

«Αυτές οι πόλεις έχουν μια ένδοξη κληρονομιά, τεράστιο δυναμικό και, με τη σωστή στήριξη, ένα λαμπρό μέλλον μπροστά τους», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των Εργατικών αρμόδιος για οικονομικά θέματα Τζον ΜακΝτόνελ εκτίμησε από την πλευρά του ότι το ταμείο αυτό αποτελεί «δωροδοκία για το Brexit».

«Αυτό το ταμείο για τις πόλεις μυρίζει απελπισία από μια κυβέρνηση η οποία έχει καταλήξει να δωροδοκεί μέλη του κοινοβουλίου για να ψηφίσουν την βλαπτική νομοθεσία της για το Brexit», τόνισε ο ΜακΝτόνελ.

Ωστόσο ο υφυπουργός αρμόδιος για την Αυτοδιοίκηση Τζέιμς Μπρόκεσαϊρ επεσήμανε ότι τα χρήματα αυτά δεν συνδέονται με τη στήριξη της συμφωνίας για το Brexit.

«Οι πόροι υπάρχουν ανεξαρτήτως του αποτελέσματος», εξήγησε στο BBC όταν ρωτήθηκε αν τα χρήματα είναι δωροδοκία για να υπερψηφιστεί η πρόταση της Μέι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Φυσικά θέλουμε να δούμε να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά όχι δεν τίθενται όροι υπό αυτή την έννοια», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή