Ελληνικό ομόλογο: Μικρότερη ζήτηση από το 5ετές βλέπουν αναλυτές

Ελληνικό ομόλογο: Μικρότερη ζήτηση από το 5ετές βλέπουν αναλυτές

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δίκοπο μαχαίρι» χαρακτηρίζει την εσπευσμένη απόφαση του ΟΔΔΗΧ να βγει τώρα στις αγορές ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics.

Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ», από τη μια μεριά η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται το θετικό μομέντουμ που δημιουργεί η αναβάθμιση της Moody’s, από την άλλη διατηρείται η αβεβαιότητα για την αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει κάπως τη ζήτηση για το νέο ομόλογο.

Η απόφαση να εκδοθεί το 10ετές πριν από αυτή τη συνάντηση μπορεί να δείξει ότι η ελληνική πλευρά ανησυχεί για το αποτέλεσμα του Eurogroup και θεωρεί ότι η έκδοση ύστερα από τη συνάντηση θα ήταν πιο δύσκολη ή πιο ακριβή, και αυτό είναι κάτι που θα το λάβουν υπόψη οι επενδυτές.

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων επίσης φαίνονται κάπως ακριβές τώρα, μετά το ισχυρό ράλι, ενώ παρά την αναβάθμιση η Ελλάδα παραμένει πολύ μακριά από την επιστροφή στην κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού» και έτσι η λήξη για τη 10ετία ενέχει ρίσκο για τους επενδυτές. Συγχρόνως ο κ. Ζίγκλιο επισημαίνει πως η ζήτηση για το νέο ομόλογο θα είναι κάπως πιο περιορισμένη από ό,τι για το 5ετές. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι, μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ χθες, τα ελληνικά ομόλογα διέγραψαν τα κέρδη τους και οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν, δείχνοντας πως η «όρεξη» για τους ελληνικούς τίτλους θα είναι λιγότερο έντονη και ίσως πιο ασταθής. Επομένως, ενώ το νέο 10ετές ομόλογο θα έχει «δίκαιη αξία» με μια απόδοση περίπου 3,75% (+305 μ.β. πάνω από τα mid swaps), το επιτόκιο θα οριστεί στις 320 μ.β., γεγονός που συνεπάγεται απόδοση 3,90% τουλάχιστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή