Η Ελλάδα στο ραντάρ εταιρειών που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια

Η Ελλάδα στο ραντάρ εταιρειών που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οργανισμών που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, παρά τις αβεβαιότητες που διατηρούν για τις μελλοντικές αποδόσεις των σχετικών επενδύσεων και τις επιφυλάξεις τους σε ό,τι αφορά το διοικητικό περιβάλλον στη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η πολυεθνική νομική εταιρεία Ashurst, με έδρα στο Λονδίνο, το 46% των επενδυτών αναφέρει ότι είναι πιθανό να επενδύσει σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στις προτιμήσεις μετά την Ιταλία, όπου είναι πιθανό να επενδύσει το 51% των ερωτηθέντων. Ηδη, άλλωστε, το 39% των ερωτηθέντων επενδυτών απάντησε ότι έχει επενδύσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά την Ιταλία, όπου έχει επενδύσει το 43% των ερωτηθέντων. Η έρευνα, υπό τον τίτλο A Global NPL Perspective, κατέγραψε τις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών του κλάδου των εταιρειών που επενδύουν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον αυτό, η δικηγόρος Ολγα Γαλαζούλα, εταίρος στην Ashurst, έλεγε: «Δεδομένου ότι η ελληνική αγορά είναι σε στάδιο διαμόρφωσης, είναι αξιοσημείωτο ότι το 39% των επενδυτών αναφέρει πως έχει επενδύσει στην Ελλάδα. Η όρεξη παραμένει μεγάλη, καθώς σχεδόν οι μισοί (46%) επενδυτές δήλωσαν ότι είναι πιθανό να επενδύσουν εκεί τα επόμενα δύο χρόνια. Καθώς το 2018 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτες μεγάλες συναλλαγές ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ελληνικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο δείχνει να μπαίνει στον νέο κόσμο των NPLs με μια νέα αίσθηση προσήλωσης».

Η Ελλάδα στο ραντάρ εταιρειών που επενδύουν σε κόκκινα δάνεια-1

Στην Ελλάδα έγιναν 8 συναλλαγές το 2018, συνολικής λογιστικής αξίας 13,9 δισ. ευρώ. Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκονται συναλλαγές για 5 χαρτοφυλάκια, συνολικής λογιστικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Debtwire (τέλους Ιανουαρίου 2019).

Οι επενδυτές είναι θετικοί για τις αναμενόμενες αποδόσεις, καθώς το 64% περιμένει ότι αυτές θα είναι μεγαλύτερες από 16% στα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ το 38% περιμένει αποδόσεις πάνω από 20% για τα μη ενυπόθηκα δάνεια. Ωστόσο, οι ίδιοι είναι μοιρασμένοι ως προς τις προσδοκίες τους για μελλοντική άνοδο ή πτώση των αποδόσεων.

Επίσης, οι δικηγόροι και διαχειριστές κόκκινων δανείων τοποθετούν την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών αγορών, πίσω ακόμη και από τη Σλοβενία, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του κανονιστικού της πλαισίου για την απόκτηση άδειας και τη λειτουργία τους. Η μελέτη της Ashurst αναμένει ότι θα διατηρηθεί ένα υγιές επίπεδο ενδιαφέροντος για την ελληνική αγορά. Ωστόσο, δεν συνιστά εφησυχασμό.

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει μια νέα και αναπτυσσόμενη αγορά και η οικονομία της είναι ευάλωτη σε σοκ των αγορών, όπως διαπιστώθηκε πέρυσι με το ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, και τονίζει ότι το προεκλογικό πρώτο εξάμηνο του έτους θα κρίνει τις προοπτικές της στην αγορά των κόκκινων δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή