Στίβος: Τους θυμούνται μόνο στις επιτυχίες, αλλά αυτοί επιμένουν

Στίβος: Τους θυμούνται μόνο στις επιτυχίες, αλλά αυτοί επιμένουν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με την… άνοιξη ήρθαν οι επιτυχίες των αθλητών και των αθλητριών του ελληνικού στίβου. Οι πρωταθλητές μας ανέβασαν την Ελλάδα στην 5η θέση στον πίνακα των μεταλλίων και, όπως και στο Ευρωπαϊκό του καλοκαιριού, δήλωσαν «παρών» σε μία χώρα όπου η πλειονότητα των φιλάθλων όπως και οι «Αρχές» τους θυμούνται, σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία… από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα. Και δεν είναι τυχαία η παράκληση της Νικόλ Κυριακοπούλου για «τη στήριξη του στίβου από την πολιτεία».

Ο Μίλτος Τεντόγλου μπορεί να… συστήθηκε στο ευρύ κοινό με το χρυσό μετάλλιο του καλοκαιριού, οι γνώστες του στίβου όμως τον γνωρίζουν κάτι λιγότερο από μία πενταετία. Στα 15 του, χάρη στην προτροπή του πρώτου του προπονητή Βαγγέλη Πανανίκου, άφησε το παρκούρ και άρχισε να κάνει άλματα. Γρήγορα στον χώρο του κλασικού αθλητισμού έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένας… αέρινος νεαρός. Στην πρώτη του συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων αναδείχθηκε πρωταθλητής με επίδοση 7.13 μ. Γρήγορα τα άλματά του έφτασαν τα οκτώ μέτρα. Οι ατομικές επιδόσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Δεν ήταν ούτε 17 ετών όταν έγινε ένας από τους μικρότερους αθλητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ την ίδια χρονιά ήρθε δεύτερος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων. Το 2016 γνώρισε και τον τωρινό του προπονητή, τον Γκεόργκι Πομάσκι, το «μάγο των αλμάτων».

Το 2017 έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης σε επίπεδο νέων ανδρών και το 2018 ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τη μουσική, κατέκτησε την Ευρώπη στον ανοικτό. Το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κλειστό δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν. Ισως εντυπωσίασε η επίδοση (8,38) που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ (το πήρε από το ίνδαλμά του, τον Λούη Τσάτουμα) και την καλύτερη εφετινή στον κόσμο, όμως ακόμη και αυτά τα μέτρα δείχνουν λίγα για τον «αέρινο» άλτη.

Στο γκρουπ του Πομάσκι, στο ΟΑΚΑ, μαζί με τον Μίλτο Τεντόγλου προπονείται και η Βούλα Παπαχρήστου. Είναι 30 ετών και από το 2008 είναι παρούσα σε μεγάλες διοργανώσεις και πάντα ανεβαίνει ή «φλερτάρει» με το βάθρο. Η εφετινή χειμερινή σεζόν, εξαιτίας ενός τραυματισμού, δεν ήταν η καλύτερή της. Ο πρώτος αγώνας της «μαμάς – Βούλας» πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη και με άλμα στα 14,50 βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ στον κλειστό (14,47) που κρατούσε από το 2009. Το ασημένιο μετάλλιο του Κώστα Μπανιώτη στο ύψος (2,26) ήταν το πρώτο για τον αθλητή από μεγάλη διοργάνωση. Είναι 35 ετών και, όπως δήλωσε, η διοργάνωση της Γλασκώβης ήταν γι’ αυτόν το τελευταίο (σ.σ. και τυχερό) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Η άλλη μαμά του ελληνικού στίβου, η Νικόλ Κυριακοπούλου είναι 33 ετών και από τα 16 άρχισε τις… πτήσεις. Τα 4,65 που πέτυχε στη Γλασκώβη μπορεί να μην αποτέλεσαν την καλύτερη… πτήση της, έφταναν όμως για να φέρει στην κόρη της, τη Λένια, το χάλκινο μετάλλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή