Από τους δρόμους της Νιγηρίας στα κοινά μας βιώματα

Από τους δρόμους της Νιγηρίας στα κοινά μας βιώματα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΓΙΟΜΠΑΜΙ ΑΝΤΕΜΠΑΓΙΟ

Μείνε μαζί μου

μτφρ. Νοέλα Ελιασά

εκδ. Floral, σελ. 284

Χαρακτήρες γεμάτοι αντιφάσεις, ένοχα μυστικά, οικογενειακές ίντριγκες και άφθονο σασπένς: το συγγραφικό ντεμπούτο της Αγιομπάμι Αντεμπάγιο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου μυθιστορήματος, όμως αυτό που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι ότι μεταφέρει τον αναγνώστη στους δρόμους της Νιγηρίας από το πρόσφατο ταραχώδες παρελθόν της έως τις μέρες μας, του επιτρέπει να κρυφοκοιτάξει μέσα από τα παράθυρα των σπιτιών για να περιεργαστεί το εσωτερικό τους, να κατασκοπεύσει την καθημερινή ζωή των ενοίκων τους και να αποκωδικοποιήσει τους κανόνες συμπεριφοράς. Συγχρόνως, του δίνει μια ευκαιρία να αναλογιστεί πόσο κοινά είναι τα βιώματα των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι ήρωες του βιβλίου ζουν σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας, έναν κόσμο όπου η πολυγαμία είναι συνηθισμένη πρακτική και κακόβουλα πνεύματα δεν αφήνουν τα παιδιά να μεγαλώσουν. Εντούτοις, δεν χρειάζεται καθόλου προσπάθεια για να ταυτιστούμε μαζί τους και να βιώσουμε τη χαρά, τη θλίψη, το πένθος και την οργή τους ως δικά μας συναισθήματα.

Η Γετζιντέ και ο Ακίν είναι ένα φαινομενικά ευτυχισμένο νέο ζευγάρι που είχε την ασυνήθιστη τύχη να παντρευτεί από έρωτα και το γεγονός ότι δυσκολεύονται να κάνουν παιδί αρχικά δεν επηρεάζει τη σχέση τους, ώσπου ο Ακίν υποκύπτει στις πιέσεις της οικογένειάς του και αποφασίζει να πάρει δεύτερη σύζυγο. Η εγκυμοσύνη δεν αργεί να γίνει εμμονή για τη Γετζιντέ, μα όταν επιτέλους γνωρίζει τη μητρότητα ανακαλύπτει πως κρύβει περισσότερο πόνο παρά χαρά, αφού τα παιδιά της γεννιούνται με δρεπανοκυτταρική αναιμία. Κι ενώ γύρω της η χώρα βυθίζεται στο χάος και στη βία, εκείνη ανακαλύπτει πως ο άνδρας της κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό και πως η ίδια έχει πέσει θύμα πλεκτάνης. Σταδιακά, αποστασιοποιείται από όλους και από όλα, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως η μικρή Ροτιμί, το όνομα της οποίας σημαίνει «Μείνε μαζί μου», είναι η μόνη που μπορεί να της προσφέρει την εσωτερική γαλήνη. Στο μεταξύ, ο Ακίν αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες, μαζί με τον αδελφό που τον είχε προδώσει.

Μέσα από την ιστορία των πρωταγωνιστών της, η συγγραφέας καταπιάνεται με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως η ανισότητα, η θέση της γυναίκας και οι προκαταλήψεις, που μαστίζουν μια κοινωνία διχασμένη ανάμεσα στις επιταγές της παράδοσης και στις επιρροές του δυτικού κόσμου. Γεννημένη στο Λάγος το 1988, η Αγιομπάμι Αντεμπάγιο σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στη Νιγηρία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Ιστ Ανγκλια. Μεταξύ των καθηγητών της εκεί ήταν η Μάργκαρετ Ατγουντ, η οποία έχει χαρακτηρίσει το βιβλίο της «καυστικό» και «υπέροχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή