Βοήθεια από την ΕΕ για τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών ζητά ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit

Βοήθεια από την ΕΕ για τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών ζητά ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «επίσημη θέση» επί της πρότασης για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βρετανία ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit ζήτησε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός της Βρετανίας για το Brexit, Stephen Barclay μέσω επιστολής προς τον ευρωπαϊκο θεσμό που δημοσίευσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

«Υπό το πρίσμα του στόχου μας, έχουμε ήδη εκθέσει μια δίκαιη και ολοκληρωμένη μονομερή πρόταση για το πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο που βασίζονται στη Συμφωνία Αποχώρησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή η οποία φέρει τη χθεσινή ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βρετανική κυβέρνηση καλωσόρισε το αίτημα της Κομισιόν ότι τα μέλη της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν μια «γενναιόδωρη προσέγγιση» για τους Βρετανούς πολίτες που μένουν στην ΕΕ, αλλά ότι η κυβέρνηση είχε «ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με τις ρυθμίσεις περί υγειονομικής περίθαλψης». «Θα χαρούμε να διερευνήσουμε περαιτέρω μαζί σας ώστε να εξετάσουμε λύσεις που θα εξασφαλίσουν ότι οι ρυθμίσεις για τους πολίτες, ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες, θα προστατεύονται για όλα τα πιθανά σενάρια (σ.σ.της συμφωνίας αποχώρησης)»

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση υιοθέτησε σχετική πρόταση, η οποία διασφαλίζει τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ και αντιστρόφως ακόμα κα η συμφωνία επί του διαζυγίου δεν επικυρωθεί.

Ιρλανδός ΥΠΕΞ για Brexit: «Πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι»

Την εκτίμηση ότι είναι «πολύ νωρίς για να είμαστε αισιόδοξοι» εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Simon Coveney σχετικά με το αν τελικά θα περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η όποια συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Οπως έχει υποπέσει στην αντίληψή μου, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι πολύ δύσκολες και χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη», είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή