Διαπλοκή Τραμπ – Μέρντοχ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθινόπωρο του 2016. Η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ έχει μπει στην τελική ευθεία και όλα δείχνουν ότι η αναμέτρηση Κλίντον – Τραμπ θα κριθεί πάνω στη γραμμή τερματισμού. Την κρίσιμη εκείνη στιγμή, η FoxNews.com, διαδικτυακός βραχίονας της μιντιακής αυτοκρατορίας Μέρντοχ, είχε στα χέρια της ένα ρεπορτάζ–δυναμίτη, που θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την ατμόσφαιρα του προεκλογικού αγώνα. Αποφάσισε, ωστόσο, να μην το βγάλει ποτέ στον αέρα, για να μη δυσκολέψει τη θέση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Η αποκάλυψη αυτή είναι μία από τις πολλές που περιέχονται σε εκτενές ρεπορτάζ του έγκυρου περιοδικού New Yorker για τις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στον όμιλο του Αυστραλοαμερικανού μεγιστάνα. Σύμφωνα με την Τζέιν Μάγερ, που υπογράφει το άρθρο–ποταμό, η δημοσιογράφος του FoxNews.com Νταϊάνα Φάλζοουν παρουσίασε στο αφεντικό της, τον Κεν Λακόρτε, το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, αποτέλεσμα αρκετών μηνών έρευνας: ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάψει, το 2006, σεξουαλική σχέση με μια πορνοστάρ η οποία εμφανιζόταν με το όνομα Στόρμι Ντάνιελς. Επιπλέον, η Φάλζοουν είχε συγκεντρώσει email ανάμεσα στον δικηγόρο της Ντάνιελς και στον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Μάικλ Κόεν, ο οποίος της πρότεινε να της δώσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα να μην αποκαλύψει ποτέ τη σχέση της με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Ωστόσο, το ρεπορτάζ της Φάλζοουν περιφερόταν για μέρες από γραφείο σε γραφείο και από υπεύθυνο σε υπεύθυνο, χωρίς να πάρει ποτέ το πράσινο φως για τη δημοσίευση. Οταν η δημοσιογράφος απευθύνθηκε στον ίδιο τον Λακόρτε, εκείνος φέρεται να της είπε: «Ωραίο ρεπορτάζ, μικρή. Αλλά ο Ρούπερτ θέλει να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Επομένως, άσ’ το στην άκρη». (Ο ίδιος αρνείται ότι το είπε, αλλά συνάδελφοί του το επιβεβαιώνουν.)

Η δημοσιογράφος υποχρεώθηκε να υπακούσει, αλλά δεν σταμάτησε να κυνηγάει την υπόθεση Ντάνιελς – Τραμπ. Λίγο αργότερα, ανακάλυψε ότι το περιοδικό National Enquirer έκλεισε, σε συνεννόηση με τον Τραμπ, συμφωνία με την Ντάνιελς με την οποία αγόρασε, έναντι αδρής αμοιβής, τα αποκλειστικά δικαιώματα για την ιστορία της με μόνο στόχο να τη θάψει, όπως και έκανε. Η Φάλζοουν έδωσε το καινούργιο ρεπορτάζ στο FoxNews.com, το οποίο είχε την ίδια τύχη με το προηγούμενο. Οι προσπάθειες των Τραμπ και Κόεν να εξαγοράσουν τη σιωπή της Ντάνιελς –που σήμερα ελέγχονται από την αμερικανική Δικαιοσύνη– θα έβγαιναν στη φόρα μόνο ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, στις στήλες της Wall Street Journal, η οποία επίσης ανήκει στον όμιλο Μέρντοχ.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί επικεφαλής τριών επιτροπών της Βουλής (πληροφοριών, εξωτερικών υποθέσεων και ελέγχου) έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρμεντ, με την οποία ζητούν ντοκουμέντα και συνεντεύξεις γύρω από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δικαιολογώντας το ασυνήθιστο διάβημά τους, επικαλούνται ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία ο Τραμπ επιχείρησε, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, να καταστρέψει σημειώσεις και καταγραφές μιας συνομιλίας του με τον Πούτιν. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε το αίτημα, με εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου «να έχει ειλικρινείς, πρόσωπο με πρόσωπο, συνομιλίες με ξένους αρχηγούς κρατών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή