Οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου αύξησαν το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου αύξησαν το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές ανακατανομές στη συνταξιοδοτική δαπάνη του ΕΦΚΑ ενέκρινε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, ανατρέποντας από τον δεύτερο κιόλας μήνα του χρόνου, τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ., το υπερταμείο κύριας ασφάλισης παραμένει πλεονασματικό, αυξάνοντας μάλιστα το ταμειακό του πλεόνασμα σε 153,4 εκατ. ευρώ (έναντι 132.099.850), με το δημοσιονομικό του πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 266,4 εκατ. ευρώ, μέσα από τη σημαντική μείωση, κατά 11%, της δαπάνης για συντάξεις στο Δημόσιο.

Παράλληλα, γίνεται μια εσωτερική ανακατανομή των προβλεπόμενων δαπανών ώστε να πληρωθούν περισσότερες νέες συντάξεις (ΟΓΑ, χηρείας κ.ά.) και αυξάνονται οι υποχρεώσεις του Ταμείου προς το ΑΚΑΓΕ και τον ΕΟΠΥΥ, κατά 300 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων είχαν υπολογιστεί χαμηλότερα, λόγω της αρχικώς προβλεπόμενης περικοπής των συντάξεων, που τελικά, αποφεύχθηκε. Το ποσό αυτό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροποποιητικής απόφασης, καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Με αφορμή την περικοπή της δαπάνης για συντάξεις κατά κύριο λόγο στο Δημόσιο (κατά 585 εκατ. ευρώ ή 11% της συνολικής δαπάνης των 5,45 δισ. ευρώ), ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης, εκτιμά πως η κυβέρνηση επιδιώκει να ναρκοθετήσει την πορεία της επόμενης κυβέρνησης, διατηρώντας πλασματικά πλεονασματικό τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, ο προϋπολογισμός του Ταμείου είναι ελλειμματικός κατά 529,4 εκατ. ευρώ. Ομως, μέσω της μείωσης της δαπάνης για χορήγηση των συντάξεων του Δημοσίου κατά 585 εκατ. ευρώ, η εικόνα αλλάζει, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να βάζει στον πάγο την έκδοση όλων των νέων συντάξεων στο Δημόσιο.

Ο κ. Βρούτσης, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ήδη, από 1/1/2019 δεν έχει εκδοθεί καμία νέα σύνταξη με το πρόσχημα προβλημάτων στο λογισμικό. Απαντώντας στη Ν.Δ., το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έγινε με βάση το μειωμένο ποσό καταβολών προς το ΑΚΑΓΕ και τον ΕΟΠΥΥ που προκύπτει μετά την ακύρωση των περικοπών συντάξεων, καθώς και από εσωτερική ανακατανομή των προβλεπόμενων δαπανών για την πληρωμή ακόμη περισσότερων νέων συντάξεων για συγκεκριμένες κατηγορίες. Τέλος, υποστηρίζει ότι τα πλεονάσματα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ παραμένουν αδιαμφισβήτητα.

Το υπουργείο Εργασίας δεν απαντά βέβαια στη σημαντική μείωση της δαπάνης για συντάξεις του Δημοσίου. Συνδικαλιστικές πηγές επεσήμαιναν στην «Κ» ότι η περικοπή κατά 585 εκατ. ευρώ δείχνει την έμμεση παραδοχή της διοίκησης του ΕΦΚΑ, αφενός ότι είναι αδύνατον να ξεμπλοκάρει το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, λόγω έλλειψης έμπειρου προσωπικού, αφετέρου ότι η ωρίμανση του νόμου Κατρούγκαλου οδηγεί σε δραματικές μειώσεις τις νέες συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή