Σύλληψη Ρώσου επιχειρηματία στην Αθήνα

Σύλληψη Ρώσου επιχειρηματία στην Αθήνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστικό – διπλωματικό θρίλερ με πρωταγωνιστή έναν Ρώσο επιχειρηματία εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αθήνα. Ο λόγος για τον Γεβγκένι Καλίνιν, «ειδικό» σε θέματα ενέργειας, που συνελήφθη την Πέμπτη στο «Ελ. Βενιζέλος» σε εκτέλεση εντάλματος των ουκρανικών αρχών. Κατά πληροφορίες, ο Καλίνιν κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν από το 2014. Την Παρασκευή οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την κράτησή του έως ότου εξεταστεί το αίτημα έκδοσης των Αρχών της Ουκρανίας. Τις εξελίξεις στην υπόθεση παρακολουθεί η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα. Χθες εκπρόσωπός της, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παρασχεθούν στον Καλίνιν όλα τα νόμιμα δικαιώματα». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου TASS, o 52χρονος Ρώσος συνεργαζόταν με ελληνικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και φέρεται να ήρθε την Πέμπτη στην Ελλάδα στο πλαίσιο συζητήσεων που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα, με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο Καλίνιν μέχρι τον Μάρτιο του 2014 εργαζόταν στην ουκρανική εταιρεία VETEK, που ενεπλάκη σε φοροδιαφυγή ύψους 260 εκατ. δολαρίων. Ηταν υποστηρικτής του ρωσόφιλου, πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος εις βάρος του, ο Καλίνιν επέστρεψε στη Ρωσία. Σε παλαιότερες δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS o 52χρονος επιχειρηματίας είχε αρνηθεί ότι εργαζόταν στην εταιρεία VETEK μολονότι υπάρχουν δημοσιεύματα προ του 2014, τα οποία φιλοξενούν δηλώσεις του ως εκπροσώπου της. Την ίδια στιγμή το όνομα και η φωτογραφία του βρίσκονται δημοσιευμένα στη λίστα καταζητουμένων που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας. Στη συγκεκριμένη καταχώριση επισημαίνεται ότι ο Καλίνιν κατηγορείται για απάτη, φοροδιαφυγή και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Τον 52χρονο εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης.

Σε δηλώσεις του στα ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Sputnik τόνισε ότι ο εντολέας του διώκεται για το γεγονός ότι εργάστηκε σε εταιρείες, οι οποίες υποτίθεται ότι ελέγχονταν από υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι σε περίπτωση έκδοσής του στην Ουκρανία η ζωή του θα τεθεί σε κίνδυνο. «Το σημερινό καθεστώς στην Ουκρανία έχει επιδοθεί σε διώξεις εναντίον των εκατομμυρίων πολιτών του, ρωσικής καταγωγής και πολύ περισσότερο κατά των Ρώσων πολιτών που εργάσθηκαν στη χώρα την περίοδο των δημοκρατικά εκλεγμένων προηγούμενων κυβερνήσεων», δήλωσε ο κ. Ραχιώτης στο ελληνικό Sputnik.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή