Κόλαφος οι διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι

Κόλαφος οι διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλαφο για τις ευθύνες κρατικών αξιωματούχων, αυτοδιοικητικών στελεχών και λοιπών αρμοδίων, ως προς την οργάνωση και την αποτελεσματικότητά τους σε κρίσιμες στιγμές για τη ζωή των πολιτών, αποτελεί η κατάληξη της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών, τους εκατοντάδες τραυματίες και κατεστραμμένους και με τις ανυπολόγιστες ζημιές σε αστικό και φυσικό περιβάλλον.

Η εισαγγελική έρευνα που κατέληξε σε ποινική δίωξη για 20 κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες –πολιτικά πρόσωπα δεν ήλεγξε η έρευνα διότι δεν το επιτρέπει ο νόμος– συμπυκνώνει με ελάχιστες λέξεις την ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει ανθρώπους και περιουσίες από τις φυσικές καταστροφές.

«Χάος, απόλυτη ανευθυνότητα και κατάρρευση κάθε συστήματος» περιγράφουν στην εισαγγελική αξιολόγηση το μέγεθος των ευθυνών για την πρωτοφανή τραγωδία, για την οποία παραπέμπονται σε τακτικό ανακριτή, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης, ο νυν αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο τέως γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας, με λιγότερες ευθύνες, Ευάγγελος Μπουρνούς και πολλοί άλλοι, στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Αυτοδιοίκησης.

Η έρευνα, που κράτησε περί τους οκτώ μήνες και πυροδοτήθηκε από αλλεπάλληλες μηνυτήριες αναφορές συγγενών για τους δικούς τους που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, αλλά και θυμάτων που επέζησαν, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα-κόλαφο ότι αν η κρατική μηχανή με τις εντολές των αρμοδίων πολιτικών παραγόντων λειτουργούσε, έστω και στοιχειωδώς, οι συνέπειες της πύρινης λαίλαπας δεν θα ήταν η εκατόμβη των νεκρών και το τεράστιο μέγεθος της βιβλικής καταστροφής.

Οι αιτιάσεις που προβλήθηκαν μετ’ επιτάσεως, πρωτίστως από κυβερνητικά χείλη, ότι για την πρωτοφανή τραγωδία κύρια ευθύνη είχε και η αυθαίρετη δόμηση της περιοχής, δεν ελήφθησαν υπόψη ως σημαντικές κατά την αξιολόγηση του τεράστιου υλικού της δικογραφίας από το κλιμάκιο των εισαγγελέων, που έφερε εις πέρας ένα τιτάνιο έργο, υπό την εποπτεία του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου και με τη συμμετοχή των εισαγγελέων Νίκου Φιστόπουλου και Κώστα Σπυρόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το κλιμάκιο των εισαγγελέων περιέλαβε όλα τα συμπεράσματα της πολύμηνης έρευνάς του στις διατάξεις που εκδόθηκαν για απαλλαγή μόνον τεσσάρων εμπλεκομένων στην υπόθεση, καταγράφοντας, μεταξύ άλλων, σε αυτές την πάγια θέση της Εισαγγελίας κατά την έρευνα, ότι κι αν ακόμα όλα τα σπίτια στο Μάτι ήταν αυθαίρετα, αυτό δεν ασκεί επιρροή στις ευθύνες για το μπάχαλο των αρμοδιοτήτων που είχε ως αποτέλεσμα να καούν τόσοι άνθρωποι ζωντανοί.

Η αυθαίρετη δόμηση

Για τον λόγο αυτό τα περί αυθαίρετης δόμησης, που αποτέλεσαν τον κορμό της κυβερνητικής προσέγγισης για τις αιτίες της τραγωδίας (σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες) δεν περιελήφθησαν καν στην εισαγγελική αξιολόγηση και ήδη αποτελούν αντικείμενο χωριστής έρευνας, η οποία ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο, καθώς πρόκειται να διαταχθεί προσεχώς για την αποτίμησή τους ειδική πραγματογνωμοσύνη.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι από την εισαγγελική αξιολόγηση ελλείπουν παντελώς όσα είχαν ακουστεί κατ’ επανάληψη τις πρώτες ημέρες της βιβλικής καταστροφής από κυβερνητικούς παράγοντες με επίσημες δηλώσεις τους, για σχέδιο εμπρησμού της περιοχής από επιτήδειους.

Η εισαγγελική έρευνα δεν κατέδειξε ούτε επιβεβαίωσε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς –είχαν υποστηριχθεί πολλές φορές από τον τότε αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα μεταξύ άλλων– καθώς ο μόνος που κρίθηκε από τους εισαγγελείς υπεύθυνος για την πυρκαγιά ήταν ο 65χρονος που έβαλε φωτιά στο Νταού Πεντέλης.

Η φωτιά εκείνη, που ξεκίνησε από την εγκληματική αμέλεια του 65χρονου, ήταν που κατέκαψε το Μάτι και τη γύρω περιοχή, αφήνοντας πίσω της μια πρωτοφανή καταστροφή.

Ο 65χρονος εμπρηστής, άλλωστε, είναι από τους βασικούς κατηγορουμένους, ανάμεσα στους 20 που διώκονται ήδη ποινικά για την τραγωδία, με κατηγορίες για εμπρησμό, ανθρωποκτονίες, σωματικές βλάβες, όλες οι κατηγορίες από αμέλεια και με πολλές επιβαρυντικές περιστάσεις (ότι έγιναν κατά συρροήν και από ανθρώπους που είχαν καθήκον και υποχρέωση να σώσουν τις ζωές των πολιτών).

Οι κατηγορίες που βαρύνουν ήδη τους 20 είναι βέβαια σε βαθμό πλημμελήματος, διότι αυτή είναι η πρόβλεψη του νόμου –δεν έχει βαρύτερη– και επισύρουν ποινές έως και πέντε χρόνια φυλάκιση, που μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, να φθάσουν μέχρι και δέκα χρόνια.

Πάντως, οι μόνοι που απαλλάχθηκαν σε αυτό το στάδιο είναι ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κων. Τσουβάλας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ιωάννα Τσούπρα, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνος Καλύβας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή