Εκλογές με κλειστό ή ανοιχτό ΕΜΣΤ;

Εκλογές με κλειστό ή ανοιχτό ΕΜΣΤ;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εξέλιξη στη μακρά πορεία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) προς την πολυπόθητη λειτουργία σηματοδοτεί η ανάθεση καθηκόντων μεταβατικού διευθυντή στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη. Μετά την αποτυχία του διαγωνισμού του υπουργείου Πολιτισμού για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή, γεγονός που προκάλεσε αρνητικά σχόλια και πολλές αντιδράσεις στον κόσμο της τέχνης, οι αρχικές εξαγγελίες για εγκαίνια τον προσεχή Ιούνιο, έμοιαζαν ανέφικτες.

Ωστόσο, η ηγεσία του ΥΠΠΟ –και με τις εκλογές να πλησιάζουν όλο και περισσότερο–, φαίνεται αποφασισμένη να πραγματοποιήσει τα θυρανοίξια έως τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «η απόφαση αυτή της υπουργού στοχεύει στο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία για τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ και την έκθεση της μόνιμης συλλογής του, για τα οποία εργάζονται το Δ.Σ. του Μουσείου και η Επιτροπή Παρακολούθησης της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Πάντως ο κ. Αντωνακάκης διευκρίνισε σε επικοινωνία που είχε η «Κ» μαζί του, ότι «υπάρχει ακόμα χρόνος για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», και περιμένει την ενημέρωσή του από το Δ.Σ. για να ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του να προσφέρει στο μουσείο.

Εξίσου λεπτή φαίνεται να είναι η θέση στην οποία βρίσκεται η ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα, η οποία αφήνει προσωρινά, όπως τόνισε στην «Κ», το MOMus (πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) της Θεσσαλονίκης όπου ασκεί καθήκοντα αναπληρώτριας διευθύντριας, για να συμβάλει και αυτή στο έργο του ανοίγματος και της εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής. Και οι δύο, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το υπουργείο Πολιτισμού, έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους αμισθί. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να προκηρυχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα ο διεθνής διαγωνισμός για την πλήρωση της θέσης του διευθυντή.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια λύση ανάγκης. Περιμένουμε να δούμε αν πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ του ΕΜΣΤ ή βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή