Διαχρονικές ιδέες χτίζουν το αύριο

Διαχρονικές ιδέες χτίζουν το αύριο

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τοπίο, παράδοση και λαϊκή αρχιτεκτονική εμπνέουν τον σχεδιασμό των ξενοδοχείων και προωθούν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Oι interior designers και οι αρχιτέκτονες ισχυρίζονται ότι είναι ωραία εποχή για να ασχολείσαι με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Θυμίζει, λένε, την ενέργεια και τη δημιουργικότητα που υπήρχαν στον κλάδο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Και επισημαίνουν ότι στην εποχή μας τα ξενοδοχεία είναι από τους πιο ζωντανούς χώρους μιας πόλης. Ωστόσο, η πρόκληση του μέλλοντος συνεχίζει να είναι η εμπειρία, άποψη με την οποία συμφωνούν τόσο οι ξενοδόχοι όσο και οι επαγγελματίες που διαμορφώνουν την αισθητική των μονάδων. Τι σημαίνει, όμως, εμπειρία και πώς φτιάχνεται;

Οι millennials, για παράδειγμα, δεν δίνουν μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες, παρότι είναι αυτές που στις μεγαλύτερες ηλικίες κάνουν τη διαφορά. Είναι αυτοί που θέλουν να μπορούν να συνδεθούν με τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούν, και ας μην υπάρχει… γάντζος να κρεμάσουν τα ρούχα τους στο δωμάτιο. Οι ίδιοι επιλέγουν κυρίως τα smart hotels, δηλαδή ξενοδοχείa που αξιοποιoύν τη διασύνδεση των συσκευών (ίντερνετ κ.ά.) για να ικανοποιήσουν εξατομικευμένες ανάγκες του πελάτη (π.χ. να μπορεί να ενεργοποιεί τις συσκευές του σπιτιού του) και ξενοδοχειακές υπηρεσίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (π.χ. να κλειδώσει το δωμάτιο).

Καινοτόμες ιδέες υπάρχουν και σε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα στον σχεδιασμό ενός ξενοδοχείου και στη χρήση των υλικών, τα οποία έχουν βελτιώσει σημαντικά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Παλιότερα συνηθιζόταν οι ταξιδιώτες να βιώνουν την εμπειρία της διαμονής σε ένα ξενοδοχείο ως περιήγηση σε μια σύγχρονη έκθεση ντιζάιν και τεχνολογίας. Είχαν δηλαδή την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με προϊόντα που οι ίδιοι δεν είχαν στα σπίτια τους. Σήμερα, όμως, οι όροι έχουν αντιστραφεί: στα σπίτια μας έχουμε συχνά περισσότερη τεχνολογία από όση χρησιμοποιούν τα περισσότερα ξενοδοχεία, μεταθέτοντας τις απαιτήσεις των πελατών όχι στην τεχνολογική αλλά στη βιωματική εμπειρία, που αφορά την επαφή με τον τόπο, την κουλτούρα, το φαγητό, την παραδοσιακή aρχιτεκτονική, τον πολιτισμό.

Τελευταία, μάλιστα, ένα νέο είδος αρχιτεκτονικής έχει κάνει την εμφάνισή του, σύμφωνα με το οποίο επιδιώκεται η επανένταξη της φύσης στον κτιριακό σχεδιασμό. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μικρές καινοτομίες, που έχουν ευρύτατες εφαρμογές. Ο βιομιμητισμός, όπως λέγεται, υιοθετεί τις φυσικές αρχές, οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη του κτιρίου μέσα στο περιβάλλον, την ενσωμάτωσή του σε αυτό, όπως και τον τρόπο που διαφοροποιείται. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός μπορεί να εμπνευστεί από τον τρόπο που τα ζώα φτιάχνουν τα σπίτια τους για να προστατεύονται από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα (ζέστη, κρύο).

Οι νέες αρχιτεκτονικές προτάσεις που ξεχωρίζουν υπηρετούν την ιδέα για επιστροφή στη φύση, υιοθετούν ωστόσο και τη λογική των boutique hotels με ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες, που γοητεύουν τους επισκέπτες. Επιπλέον, συνδέουν την εμπειρία του επισκέπτη με τον τοπικό πολιτισμό. Εστιάζουν στους ντόπιους, αγκαλιάζουν τα τοπικά προϊόντα και εμπιστεύονται τις τοπικές επιχειρήσεις. Συχνά, δε, τα ίδια τα ξενοδοχεία γίνονται κόμβοι πολιτισμού – διοργανώνουν εκθέσεις κ.ά. Τέλος, όπως θα δούμε στα τέσσερα ελληνικά παραδείγματα που ακολουθούν, ενσωματώνουν στον σχεδιασμό τους πρωτοποριακά concepts εμπνευσμένα από παραδοσιακά μοντέλa ανάπτυξης και υλικά.

OLEA SUITE HOTEL | ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Block722 architects+

Διαχρονικές ιδέες χτίζουν το αύριο-1

Απλότητα, καθαρές γραμμές, υλικά υψηλής ποιότητας και αγάπη στη μικρή λεπτομέρεια.

Οι Block722 architects+ φέρουν μια διαπολιτισμική προσέγγιση στο έργο τους, που επηρεάζεται από την Αθήνα και τη Στοκχόλμη, όπου βρίσκονται τα γραφεία τους.

Η σύζευξη των δύο πολιτισμών προσδίδει στο έργο τους την αισθητική τους υπογραφή.

Το ξενοδοχείο Olea All Suite αναπτύσσεται βαθμιδωτά στην πλαγιά ενός λόφου στο χωριό Πλάνος. Στόχος του σχεδιασμού ήταν ο αναπροσδιορισμός του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από ελεύθερες χαράξεις, που μιμούνται το τοπίο, αναπαράγοντας τα στοιχεία του νερού, των φυτεύσεων και των κατασκευών από φυσικά υλικά. Τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων συγχέονται, με το υγρό στοιχείο να βρίσκεται σε συνεχή ροή. Τα κτίρια αναπτύσσονται γύρω από τη λίμνη, στην οποία υπάρχουν σημεία ξεκούρασης, μπαρ και εστιατόριο. Το κεντρικό κτίριο πλαισιώνεται με κατασκευές από μπαμπού τόσο στις εξωτερικές όψεις όσο και εσωτερικά. Με την είσοδό του στον χώρο, ο επισκέπτης συναντάει τη «φωλιά», ένα σημείο cozy και χαλαρό, κατάλληλο για να γευματίσει. Το sunset bar έχει στραφεί προς τη Δύση, στην αντίθετη κατεύθυνση από τα περισσότερα κτίρια, που έχουν θέα στη θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η 360 μοιρών θέα του ξενοδοχείου.

|| Υλοποιημένο έργο, block722.com


BOUTIQUE HOTEL | ΝΑΞΟΣ

Mastrominas ARChitecture

Διαχρονικές ιδέες χτίζουν το αύριο-2

Δύο ήταν οι στόχοι του γραφείου στο συγκεκριμένο έργο: να διαφοροποιηθεί σχεδιαστικά από τα τυποποιημένα resorts και να υπηρετήσει την ανάγκη του ταξιδιώτη για εμπειρίες – την επαφή με τον τόπο, την κουλτούρα και το φαγητό. Για την επίτευξή τους, οι αρχιτέκτονες εμβάθυναν στις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και επαναπροσδιόρισαν την έννοια του τουριστικού καταλύματος ως προσφερόμενου πολιτισμικού προϊόντος, στο οποίο η πολυτέλεια παρέχεται διακριτικά και ανεπιτήδευτα.

Τα εξαιρετικά βυζαντινά εκκλησάκια, τα ορεινά χωριά του νησιού και ο πέτρινος πύργος Μπαζαίου, με την ψηλή, σχεδόν οχυρωματική, περίφραξη, ενέπνευσαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Οι τοίχοι χτίζονται με την τοπική πέτρα και την τεχνοτροπία του ιστορικού πύργου. Οι λιθόκτιστες σουίτες αναπτύσσονται μπροστά σε υγροβιότοπο και προτεραιότητα ήταν η προστασία αυτού του στοιχείου. Τα δώματα φυτεύονται με τα αυτοφυή είδη της περιοχής, ώστε τα κτίρια να αποτελούν συνέχεια του τοπίου. Η πέτρινη περίφραξη και οι πέτρινες επιφάνειες περικλείουν το ξενοδοχείο σαν καστροπολιτεία, ενώ οι εξωτερικοί χώροι μιμούνται τη μορφολογία του οικισμού της Χώρας της Νάξου.

|| Έργο σε εξέλιξη, mastrominas.com


ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΣ ΣΟΥΙΤΕΣ | ΚΑΒΟΥΡΙ

Potiropoulos+Partners

Διαχρονικές ιδέες χτίζουν το αύριο-3

Η πρόκληση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο συμπληρωματικές μεταξύ τους εμπειρίες: να αναδεικνύει έμμεσα το ιδίωμα του τόπου και να υιοθετεί μια αρχιτεκτονική γλώσσα που προσβλέπει στο μέλλον. Η σύνθεση σκηνοθετεί προσδοκίες από ένα «ταξίδι», όπου το αστικό και το φυσικό στοιχείο, η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και το τοπικό ιδίωμα συνυπάρχουν αρμονικά. Η γειτνίαση του οικοπέδου με τη θάλασσα ενεργοποίησε μια σειρά αφηγήσεων που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο, όπως είναι οι κυματισμοί του νερού, τα λευκά κουρμπαριστά από τον αέρα πανιά των ιστιοφόρων, οι φιγούρες των πλοίων και τα καταστρώματά τους, που «χτίζονται» το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζοντας φωτεινές βεράντες. Στη συνέχεια, ο σχεδιασμός εμπνέεται από την κυκλαδίτικη παράδοση, τις καμπύλες στεγάσεις στα ξωκλήσια και τις ασπρισμένες οφιοειδείς μάντρες, που παντρεύονται αρμονικά με το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου. Το έργο έχει κερδίσει το βραβείο «World Architecture Community Award 2018» του World Architecture Community.

 || Έργο σε εξέλιξη, potiropoulos.gr


TECTONIC LODGING | ΡΟΔΟΣ

AD Architects

Διαχρονικές ιδέες χτίζουν το αύριο-4

Στους Πευκούς της Ρόδου, το ρήγμα στο σημείο όπου συναντιούνται δύο τεκτονικές πλάκες αποτέλεσε την αφορμή για τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου. Το πρώτο επίπεδο ξεκινά από το έδαφος και με ήπια κλίση σχηματίζει μια δεύτερη επιφάνεια, μέσα στην οποία στεγάζονται όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι: ρεσεψιόν, εστιατόριο, spa, γυμναστήριο, κ.λπ. Το δώμα φυτεύεται με σχίνια, φυτά που συναντάμε στο τοπίο, ενώ οι γραμμικές χαράξεις στην επιφάνειά του υπενθυμίζουν το ρήγμα. Με την ανάπτυξη αυτή διευκολύνεται η μετάβαση στους χώρους διημέρευσης, ενώ οι σκηνοθετημένες εναλλαγές, που παίζουν με το φως και το σκοτάδι και αλλάζουν στη διάρκεια της ημέρας, κάνουν την κίνηση από μέσα προς τα έξω και αντίστροφα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Πάνω από το υπερυψωμένο έδαφος, ο γραμμικός όγκος από εμφανές σκυρόδεμα στεγάζει τα υπνοδωμάτια, που είναι φτιαγμένα στη λογική σοφίτας. Η σύγχρονη αυτή πρόταση τουριστικού καταλύματος εστιάζει στο βίωμα του τόπου και της ιστορίας του.

|| Έργο σε εξέλιξη, aristidesdallas.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή