Δρομολογούνται έργα συντήρησης του ΟΑΚΑ

Δρομολογούνται έργα συντήρησης του ΟΑΚΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από αρκετά χρόνια στο «περιθώριο», το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης», το γνωστό σε όλους μας ΟΑΚΑ, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέθεσε στο υπουργείο Υποδομών τη σύνταξη εκθέσεων εμπειρογνωμοσύνης για τις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου και τη φροντίδα όλων των μεταλλικών κατασκευών του Καλατράβα, που δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ. Οι επεμβάσεις, που τόσο έχει ανάγκη ο χώρος, δεν δρομολογούνται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του σημαντικού ρόλου του στο λεκανοπέδιο, αλλά ενόψει της μεταφοράς του στο υπερταμείο.

Η συνδρομή

Το αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργείο, λοιπόν, αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή του ΥΠΟΜΕΔΙ για τα τεχνικά ζητήματα του ΟΑΚΑ, ελλείψει κατάλληλου προσωπικού για την επίβλεψη μελετών και έργων. «Το ΟΑΚΑ χρειάζεται συντήρηση με τεχνογνωσία σε βάθος. Είχαμε θέσει το ζήτημα στο υπουργείο εδώ και καιρό», λέει ο πρόεδρός του Αριστείδης Κουρής, επιβεβαιώνοντας ότι έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ βαριά συντήρηση στις μεταλλικές κατασκευές Καλατράβα, όπως το στέγαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, η Αγορά και το Τείχος των Εθνών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δημόσιο δεν έχει καν την οριστική μελέτη του στεγάστρου, γιατί έχει χαθεί! Επομένως, πρέπει να αποτυπωθεί από την αρχή προκειμένου να καθοριστούν τεχνικές προδιαγραφές σε έναν διαγωνισμό.

Το κεντρικό ζήτημα για το ΟΑΚΑ, όμως, δεν είναι η συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών, αλλά η τύχη του. Την τελευταία διετία έχει δει το φως της δημοσιότητας επενδυτική πρόταση που προβλέπει την παραχώρηση όλου του χώρου σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία του, προσθέτοντας νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (από ξενοδοχεία έως κτίρια γραφείων και καταστήματα). Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό, πρέπει να δούμε τα μεγέθη της δόμησης: Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σήμερα στον χώρο του ΟΑΚΑ έχουν ανεγερθεί 11 κτίρια (συμπεριλαμβανομένου του νυν εμπορικού κέντρου Golden Hall), που καταλαμβάνουν συνολικά 263.519 τετραγωνικά μέτρα. Με δεδομένο ότι ο συντελεστής δόμησης του ΟΑΚΑ είναι 0,4 και η έκτασή του 964.671 τ.μ., μπορούν να χτιστούν ακόμα 122.348 τ.μ. Ολα αυτά, βέβαια, αν δεν αλλάξουν οι όροι δόμησης, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ενδιαφερόμενοι έχουν ζητήσει να αυξηθεί σε 0,6, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν 315.283 τ.μ. επιπλέον (με άλλα λόγια, να υπερδιπλασιάσουν τη δόμηση). Οπως είναι επόμενο, αν υλοποιηθεί η δόμηση αυτή, ο κοινόχρηστος/κοινωφελής χαρακτήρας του ΟΑΚΑ θα χαθεί οριστικά, καθώς ό,τι απομείνει από τον χώρο θα μετατραπεί σε «ντεκόρ» της όποιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η προτεραιότητα

Πάντως, το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι δεδομένο ότι αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Οικονομικών, που στη φάση αυτή εστιάζει στη μεταφορά του ΟΑΚΑ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο), δηλαδή εκτός του ελέγχου του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών συνέστησε ομάδα εργασίας τον περασμένο Ιούνιο, με σκοπό το ΟΑΚΑ να μετατραπεί από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σε ανώνυμη εταιρεία και τον προσδιορισμό των απαιτούμενων κονδυλίων για επισκευή και συντήρηση των υποδομών. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το ετήσιο κόστος επισκευών και συντηρήσεων στο ΟΑΚΑ δεν είναι σταθερό: για παράδειγμα, ήταν 229.727 ευρώ το 2013, 270.424 ευρώ το 2014, 116.690 ευρώ το 2015, 306.873 ευρώ το 2016 και 249.240 ευρώ το 2017 (χωρίς ΦΠΑ). Να σημειωθεί επίσης ότι η έκταση του ΟΑΚΑ ανήκει κατά 94% στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και κατά 6% στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή