Εκπαίδευση: Δικαστική έρευνα για κονδύλια του ΕΛΚΕ

Εκπαίδευση: Δικαστική έρευνα για κονδύλια του ΕΛΚΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη των δικαστικών διώξεων μπαίνουν ουκ ολίγοι πανεπιστημιακοί όταν αποφασίζουν να εργαστούν για τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του ιδρύματός τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση πανεπιστημιακού σε εμβληματικό ΑΕΙ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ελέγχεται δικαστικά για απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία που υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Ετσι, η δικαστική έρευνα αφορά αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, ο ΕΛΚΕ είναι η υπηρεσία η οποία διαχειρίζεται τα κονδύλια που λαμβάνει κάθε ΑΕΙ από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα που οργανώνει, καθώς και από τις συνεργασίες και την παροχή υπηρεσιών, των οποίων αποδέκτες μπορεί να είναι το κράτος, ΟΤΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιωτικοί φορείς. Ο ΕΛΚΕ αποτελεί ουσιαστικά το «ταμείο» του ιδρύματος για αναπτυξιακές ανάγκες αλλά και για τα τρέχοντα. Συγκεκριμένα, τα ΑΕΙ χρησιμοποιούν, ευλόγως τηρώντας κανόνες, κονδύλια του ΕΛΚΕ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών τους. Ετσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πανεπιστημιακοί έχουν… χάσει τον ύπνο τους λόγω της εμπλοκής τους στις διαδικασίες του ΕΛΚΕ, καθώς, ενώ η λειτουργία του ΑΕΙ απαιτεί ευέλικτες διαδικασίες, το Δημόσιο Λογιστικό απαιτεί συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου των αγορών, προμηθειών κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», η συγκεκριμένη δικαστική έρευνα αφορά περίοδο πριν από έξι χρόνια. Για το θέμα είναι ενήμερο το υπουργείο Παιδείας, ενώ υπάρχουν εκθέσεις και άλλων αρχών επ’ αυτού.

Από την άλλη, βέβαια, παρότι οι εμπλεκόμενοι πανεπιστημιακοί καλύπτονται σαφώς από το τεκμήριο αθωότητας, η εμπλοκή τους (δικαστική, πειθαρχική, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις υπάρχει και αίτημα για καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών) σε μια τέτοια υπόθεση έχει σημαντικές συνέπειες. Ενδεικτικά, μπαίνει τροχοπέδη σε πανεπιστημιακούς που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις να θέσουν υποψηφιότητα για αξιώματα του ΑΕΙ τους (π.χ. για τη θέση του πρύτανη), για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή