Φίλια πυρά για τους δήμους από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Φίλια πυρά για τους δήμους από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη έναν «γόρδιο δεσμό» έχει να λύσει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο λόγος, για τη χθεσινή τροπολογία για την κατάτμηση των δήμων που έφερε το υπουργείο Εσωτερικών και προβλέπει την κατάργηση των Δήμων Κερκύρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού και τη διάσπασή τους σε 12 νέους δήμους. Η πρωτοβουλία, που πέρασε κατά πλειοψηφία με τη στήριξη της ΔΗΣΥ, προκάλεσε έντονη εσωστρέφεια και αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είτε σε κάποιες περιπτώσεις δεν θέλουν τη διάσπαση δήμων του νομού όπου πολιτεύονται είτε σε άλλες θέλουν να γίνει και στην περιοχή τους.

Τον χορό άνοιξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη. «H διαίρεση ενός δήμου προφανώς γίνεται για να επιλυθούν και όχι για να αναπαράγονται χρονίζοντα προβλήματα και συνεπώς απαιτεί ενδελεχή επεξεργασία, σχέδιο και προίκα», ήταν το αρχικό αιχμηρό σχόλιό της, προσθέτοντας πως «οι δήμοι δεν οριοθετούνται με πασσάλους και δεν αρκεί ένα γραφείο για να στεγαστούν, χρειάζονται πόροι, προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και επαρκείς υπηρεσίες, προκειμένου να καταστούν λειτουργικοί». Η κ. Βάκη αναφερόμενη στην Κέρκυρα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως ο ανακαθορισμός της διοικητικής διάρθρωσης μπορεί να διευκολύνει την «εκλογική έκφραση ακροδεξιών μορφωμάτων». Αντίθετα, υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο έτερος βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει το δόγμα «ένα νησί-ένας δήμος».

«Απέναντι» στην τροπολογία τοποθετήθηκε και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, αλλά από την… ανάποδη πλευρά. Συγκεκριμένα, τόνισε πως έχει επανειλημμένως αιτηθεί στον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση να ενταχθούν δήμοι του Ηρακλείου στην τροπολογία, αίτημα το οποίο δεν υιοθετήθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών. «Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο υπουργός Εσωτερικών. Εγώ δεν στηρίζω τέτοια τροπολογία», τόνισε. Στη μακρά λίστα των αντιδρώντων βουλευτών προστέθηκε και ο Γιώργος Παπαηλιού, βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να γίνει κάτι ανάλογο και στη Γορτυνία, ορεινή περιοχή της Αρκαδίας. Ενστάσεις προέβαλε και ο Τάσος Πρατσόλης, βουλευτής Ευβοίας, υπογραμμίζοντας πως οι αλλαγές πρέπει «να είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής μελέτης που θα μας δείξει τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να έχουμε δήμους αποτελεσματικούς».

Σε άλλες περιπτώσεις πάντως υπήρξαν υποστηρικτικές τοποθετήσεις, όπως στην περίπτωση του Γιώργου Ντζιμάνη που υποστήριξε πως «ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση αστοχίας στον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, που ήταν αποτέλεσμα του προγράμματος “Καλλικράτης”». Αρνητική άποψη για την τροπολογία είχε εκφράσει πριν από λίγο καιρό και ο αρμόδιος υπουργός του «Καλλικράτη». Ο κ. Ραγκούσης που βρίσκεται σε διαδικασία «γέφυρας» με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσφατη εκδήλωση με αφορμή τον «Κλεισθένη», είχε σημειώσει πως «η αρίθμηση του “Κλεισθένη” ως “Κλεισθένης 1” ίσως σημαίνει ότι θα ακολουθήσει και “Κλεισθένης 2” ο οποίος θα περιλαμβάνει διάσπαση, ιδίως των μεγάλων νησιωτικών δήμων. Επιμένω ότι θα πρόκειται για μεγάλο λάθος», είχε πει, προσθέτοντας πως «οι δήμοι των νησιών ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης που εκκρεμεί από το 2011 χρειάζονται, όχι διάσπαση».

Οι αυτοδιοικητικοί

Το ζήτημα πάντως δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των βουλευτών, που εκτιμάται πως θα εκτονωθούν, αλλά των αυτοδιοικητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν καταφθάσει πάνω από 100 αιτήματα δήμων για τη διάσπασή τους και η απόφαση του ΥΠΕΣ για αποσπασματική κατάτμηση δημιουργεί ρήξεις και ανοίγει μέτωπα με τοπικούς άρχοντες. Αυτή την πολύ κακή εξέλιξη προσπάθησε να «προλάβει» ο κ. Χαρίτσης εξαγγέλλοντας από το βήμα της Βουλής νομοπαρασκευαστική επιτροπή «για τη μελέτη όλων των άλλων ώριμων αιτημάτων», η οποία «μέσα σε λίγους θα εισηγηθεί ποιες άλλες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και πού, γιατί υπάρχουν και αλλού προβλήματα». Ενδεικτικά ανέφερε τον Δήμο Σοφού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το Τυμπάκι στην Κρήτη προς κατευνασμό του κ. Μιχελογιαννάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή