Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Ποιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά, τρόπος του λέγειν, για τους δισεκατομμυριούχους του μάταιου τούτου κόσμου. Για μόλις δεύτερη χρονιά την τελευταία δεκαετία μειώθηκε, κατά 55 συνολικά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes για το 2019. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται τέσσερις Ελληνες: Ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία ύψους 2,8 δισ. δολ., ο Σπύρος Λάτσης με 2,7 δισ. δολ., ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 2,1 δισ. δολ. και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με 1,7 δισ. δολ.

Tο περιοδικό Forbes εντόπισε 2.153 κροίσους το 2019, με συνολική περιουσία ύψους 8,7 τρισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 10,7% του παγκοσμίου ΑΕΠ το 2017 (80,7 τρισ. δολ. σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα). Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το περασμένο έτος και η έντονη αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια μείωσε την περιουσία 994 δισεκατομμυριούχων, με αποτέλεσμα η συνολική περιουσία όλων των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη να είναι 8,7 τρισ. δολ., δηλαδή κατά 400 δισ. δολ. χαμηλότερη απ’ ό,τι ήταν το 2018.

Στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη περιλαμβάνονται οι «συνήθεις ύποπτοι». Στην κορυφή βρίσκεται ο ιδρυτής της εταιρείας Amazon, Τζεφ Μπέζος, με συνολική περιουσία 131 δισ. δολ., αυξημένη κατά 19 δισ. δολ., κυρίως χάρη στην άνοδο της μετοχής της Amazon. Ωστόσο, ο 55χρονος Μπέζος ενδεχομένως να μη βρίσκεται στην πρώτη θέση του χρόνου διότι μόλις χώρισε από την επί 25 έτη σύζυγό του (και πρώτη λογίστρια της Amazon) Μακένζι Μπέζος. Οι όροι του διαζυγίου δεν έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποκτήσει μέχρι και τη μισή περιουσία του Τζεφ και να γίνει η πλουσιότερη γυναίκα της υφηλίου.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ηλικίας 63 ετών, ο οποίος έχει ιδρύσει μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα. Εχει δωρίσει στο ίδρυμα που φέρει το όνομά τους μετοχές της Microsoft αξίας 35,8 δισ. δολ. και έχει κρατήσει το 1% των μετοχών της εταιρείας που είχε ιδρύσει το 1975 με τον Πολ Αλεν, ενώ έχει επενδύσει σε μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Πλουσιότερος Ευρωπαίος στον κόσμο είναι ο Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος ηγείται μιας αυτοκρατορίας 70 γνωστών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Louis Vuitton και τα καταστήματα καλλυντικών Sephora. Ο πατέρας του Αρνό είχε καταφέρει να σχηματίσει μια μικρή περιουσία δραστηριοποιούμενος στις κατασκευές. Ο Μπερνάρ είχε χρησιμοποιήσει 15 εκατ. δολ. από την επιχείρηση του πατέρα του για να αγοράσει την επιχείρηση Christian Dior το 1985.

Αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook το 2004, από την πέμπτη θέση της λίστας Forbes το 2018 στην όγδοη το 2019. Αιτία μείωσης της περιουσίας του από τα 71 δισ. δολ. στα 62,3 δισ. δολ. είναι η υποχώρηση της μετοχής της Facebook (εξακολουθεί να κατέχει το 17%) μετά την αποκάλυψη σειράς σκανδάλων με κυριότερο αυτό της Cambridge Analytica. Η περιουσία του Αμερικανού προέδρου έμεινε σταθερή στα 3,1 δισ. δολάρια, αν και αναρριχήθηκε από την 766η θέση πέρυσι στην 715η θέση το 2019 καθώς μίκρυνε η περιουσία άλλων δισεκατομμυριούχων. Πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, και 15η στη συνολική κατάταξη με περιουσία 49,3 δισ. δολάρια, είναι η Γαλλίδα Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεϊέρ, που κληρονόμησε τη γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’Oreal.

Οι Ελληνες

Οι τέσσερις πλουσιότεροι Ελληνες κατέχουν συνολικά 9,3 δισ. δολάρια. Πλουσιότερος (804ος στη συνολική κατάταξη) είναι ο Φίλιππος Νιάρχος, γιος του Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος κληρονόμησε μεγάλος μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Λέγεται πως ο Φίλιππος Νιάρχος κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Βαν Γκογκ, περιλαμβανομένης της αυτοπροσωπογραφίας του με κομμένο αυτί, αλλά και της εμβληματικής αυτοπροσωπογραφίας του Πάμπλο Πικάσο «Eγώ, ο Πικάσο» του 1901.

Η περιουσία του Σπύρου Λάτση και της οικογενείας του, ύψους 2,7 δισ. δολ., τον κατατάσσει στον 838η θέση. Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία μετά τον θάνατο του Γιάννη Λάτση το 2003, ενώ εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και έχει επεκταθεί και στα ακίνητα, στις τράπεζες και στα πετρέλαια.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης ήταν από τα πλέον επιτυχημένα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας εμπορευμάτων Glencore έως τα τέλη του 2018, οπότε οι καναδικές αρχές τού απαγόρευσαν να κατέχει διευθυντική θέση εξαιτίας παραβίασης κανονιστικής συμμόρφωσης. Ο 55χρονος Μυστακίδης έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν είχε εισαχθεί η Glencore στο χρηματιστήριο και εξακολουθεί να είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας με μερίδιο πάνω από 3%. Τέταρτος Ελληνας στη λίστα Forbes για το 2019 είναι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με περιουσία 1,7 δισ. δολ. Ο Βαρδής ήταν συνιδρυτής της Motor Oil το 1970 μαζί με τον εκλιπόντα αδελφό του Νίκο.

Ο γιος του Βαρδή, Γιάννης, είναι σήμερα αντιπρόεδρος της εταιρείας και ο ανιψιός του, Νίκος, μέλος του Δ.Σ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή