100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1920: Η Συνθήκη των Σεβρών

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1920: Η Συνθήκη των Σεβρών

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνθήκη, η οποία υπεγράφη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις συμμαχικές δυνάμεις, εκχωρούνται στην Ελλάδα η Ανατολική Θράκη, η Ίμβρος και η Τένεδος. Η περιοχή της Σμύρνης έμεινε υπό την επικυριαρχία του σουλτάνου, αλλά θα διοικούνταν από την Ελλάδα επί πέντε χρόνια. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος θα αποφασιζόταν το καθεστώς της περιοχής με δημοψήφισμα.

Η «Κ» γράφει: «Άμα τη λήψει της επισήμου αγγελίας της υπογραφής της συνθήκης, ήρχισεν ο εορτασμός του γεγονότος, συμφώνως προς το εκδοθέν από της εσπέρας της προχθές σχετικόν πρόγραμμα».

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1920: Η Συνθήκη των Σεβρών-1

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας και η στιγμή που ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει την Συνθήκη, στην ημερομηνία 28 Ιουλίου 1920 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

100 Χρόνια «Η Καθημερινή»: Ενας αιώνας με ένα κλικ – 1920: Η Συνθήκη των Σεβρών-2

Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με τον ναύαρχο Σοφοκλή Δούσμανη στο κατάστρωμα πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών (ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή