Προσοχή στο γιορτινό τραπέζι

Προσοχή στο γιορτινό τραπέζι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράδοση των ημερών επιβάλλει, ιδιαίτερα την Καθαρά Δευτέρα, την κατανάλωση αλιευμάτων. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές και στη συντήρησή τους, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και για τους ίδιους αλλά και για το διαρκώς απειλούμενο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Nα αποφεύγουν μικρά σε μέγεθος αλιεύματα και απαγορευμένα είδη συμβουλεύει τους καταναλωτές ο Δημήτρης Ζανές αλιέας και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Νοτίου Αιγαίου. «Ακόμα και αυτές τις ημέρες οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα μεγέθη και τα είδη που αγοράζουν. Είναι φανερό ότι αν κάτι το ζητάει η αγορά, κάποιος θα βρεθεί να το ψαρέψει και μετά να το πουλήσει και μάλιστα σε ακριβή τιμή. Επίσης, οι καταναλωτές είναι καλό να ζητούν πληροφορίες και να επιμένουν στη προέλευση των αλιευμάτων που αγοράζουν. Οι έλεγχοι αυτές τις ημέρες δεν είναι δυνατόν να καλύψουν όλο τον όγκο των προϊόντων που διακινούνται. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί και ενημερωμένοι», τονίζει. Απαγορευμένα είδη είναι οι πετροσωλήνες και οι πίννες. Μάλιστα οι τελευταίες, υποφέρουν από ένα βακτήριο που τις σκοτώνει και έτσι έχει μειωθεί ιδιαίτερα ο πληθυσμός τους, που είναι όμως πολύ σημαντικός για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο κ. Ζανές εξηγεί ότι η συγκεκριμένη εποχή είναι πολύ καλή για τις σουπιές, «οι οποίες είναι ελληνικές και πολύ καλής ποιότητας ή και Τουρκίας αλλά σε κάθε περίπτωση Αιγαίου». Ικανές είναι οι ποσότητες «ελληνικών» χταποδιών επίσης. Αντίθετα, η εποχή των καλαμαριών τελειώνει, οπότε οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ζητούν πληροφορίες. Κυκλοφορούν κατεψυγμένα καλαμάρια Νοτίου Αφρικής και Ινδικού Ωκεανού, «τα οποία ποιοτικά είναι πολύ καλά αλλά γευστικά υστερούν σε σχέση με εκείνα που αλιεύονται στην Αν. Μεσόγειο».

Επίσης, καθώς έως τις 24 Μαΐου επιτρέπεται το ψάρεμα για τις μηχανότρατες, υπάρχουν πολλές ελληνικές γαρίδες καλής ποιότητας ψαρεμένες στον Αμβρακικό και στον Θερμαϊκό σε συγκεκριμένα σημεία. Το ίδιο ισχύει και για τις καραβίδες, που όμως δεν αλιεύονται πλέον στις ελληνικές θάλασσες σε μεγάλα μεγέθη. Για όσους επιμένουν στον αστακό που σπανίζει όλο και περισσότερο, για να επιτρέπεται η κατανάλωσή του πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 9 εκατοστά ή βάρος 420 γραμμάρια, ενώ αστακοκαραβίδα επιβάλλεται να έχει ολικό μήκος 30 εκατοστά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα όστρακα, μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια, τα οποία για να είναι ασφαλή να καταναλωθούν, πρέπει να ανοίγουν δύσκολα και να κουνιούνται εφόσον καταναλωθούν ωμά. Οσοι πάσχουν από αλλεργίες πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά την επισήμανση στις συσκευασίες του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν αλλεργιογόνα συστατικά όπως π.χ. ξηρούς καρπούς. Το αλάτι, το οποίο συχνά περιέχεται στα τρόφιμα που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής, ειδικά από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ευκταίο να περιορίζεται.

Μετά την επιλογή τους, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι και η τοποθέτησή τους το συντομότερο δυνατόν σε ψυγείο, που επαληθευμένα τηρεί τις απαιτούμενες θερμοκρασίες ψύξης και κατάψυξης, είναι καθοριστική για την αποφυγή αλλοιώσεών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή