Διαβεβαιώσεις από Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Διαβεβαιώσεις από Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο συναντήσεις μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γ. Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας διεύρυνσης των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Συρία. Την επόμενη ημέρα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας, εξέλιξη εκ των πραγμάτων σημαντική, με την Ελλάδα να επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης των τραυματισμένων ευρωτουρκικών σχέσεων. Η δεύτερη συνάντηση των κ. Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα με σκοπό, μεταξύ άλλων, και τη δρομολόγηση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας. Ερώτημα αποτελεί το πότε ακριβώς η Ελλάδα θα δρομολογήσει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όπως επανειλημμένως έχει πει ο κ. Κατρούγκαλος και, φυσικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει αρκετές νομοτεχνικές λεπτομέρειες, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επίσκεψη του κ. Κατρούγκαλου στην Αγκυρα (τέλη Μαρτίου) και πριν από το Πάσχα.

Ο Μάρτιος θα είναι διπλωματικά εντονότατος για την Αθήνα, με σημαντικότερο ορόσημο την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιερουσαλήμ, όπου θα είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Σε διμερές επίπεδο, στην Αθήνα καταγράφεται θετικά η απουσία περιστατικών υψηλής έντασης στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Χθες σημειώθηκε μια υπερπτήση σε ύψος 18.000 ποδιών ζεύγους τουρκικών F-16 της βραχονησίδας Μαυριά στο σύμπλεγμα Κινάρου – Λέβιθας (λίγα μίλια ανατολικά της Αμοργού). Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της άσκησης (27/2-8/3) καταγράφηκαν και ορισμένες εμπλοκές, τίποτε όμως που να ξεφεύγει από τη συνηθισμένη τουρκική κινητικότητα.

«Οι Ελληνες φαίνεται να τρόμαξαν» από την άσκηση, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η άσκηση δεν στρεφόταν εναντίον της Ελλάδας». Σε συνέντευξή του (σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, Kanal 24 και TV-360) ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στον ενεργειακό σχεδιασμό της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Αγκυρα βρίσκεται σε επαφή με χώρες που πραγματοποιούν γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, δίχως ωστόσο να διευκρινίσει ποιες. «Εμείς αυτή τη στιγμή για παράδειγμα έχουμε επαφές και με τις χώρες που κάνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή. Δηλαδή αν μπορούμε να κάνουμε έρευνες μαζί τους, αν δεν μπορούμε. Αν μπορούμε δουλεύοντας μαζί τους να το πετύχουμε. Θα το δοκιμάσουμε και αυτό», είπε ενδεικτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή