Μια «βασίλισσα» στον σκληρό κόσμο της Μόριας

Μια «βασίλισσα» στον σκληρό κόσμο της Μόριας

5' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν από τη διάσημη σειρά «Game of Thrones» του HBO, όπου υποδύεται τη σατανική βασίλισσα Σέρσι Λάνιστερ, η οποία δεν διστάζει να εξοντώσει ακόμα και τους στενότερους συγγενείς της προκειμένου να καθήσει στον θρόνο.

Η αντίφαση του χαρακτήρα που υποδύεται με τον πραγματικό της εαυτό είναι συγκλονιστική. Η 45χρονη Βρετανίδα ηθοποιός Λένα Χίντεϊ είναι ένας άνθρωπος με ευγενική φωνή, ενσυναίσθηση και ιδιαίτερη ευαισθησία για το προσφυγικό ζήτημα. Την ίδια ημέρα, Τετάρτη 6 Μαρτίου, που κυκλοφόρησε το τρέιλερ της τελευταίας σεζόν της σειράς, η Χίντεϊ ταξίδεψε στη Λέσβο και επισκέφθηκε ως πρέσβειρα της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης» (International Rescue Committee), τους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια.

Μια «βασίλισσα» στον σκληρό κόσμο της Μόριας-1

Η γνωστή ηθοποιός επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ και για πρώτη φορά το στρατόπεδο της Μόριας, όπου πέρασε χρόνο με τους πρόσφυγες.

Μια «βασίλισσα» στον σκληρό κόσμο της Μόριας-2

Στόχος της ήταν να συναντήσει από κοντά πρόσφυγες και να μοιραστεί τις ιστορίες τους με την παγκόσμια κοινότητα. «Η καρδιά μου ράγισε από τις απάνθρωπες συνθήκες της Μόριας», λέει στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην «Κ», όπου επίσης δεν διστάζει να κατακεραυνώσει την Ευρώπη για την αδιαφορία της.

– Αρκετοί διάσημοι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη δημοφιλία τους για να προωθήσουν έναν συγκεκριμένο σκοπό. Εσείς γιατί επιλέξατε το IRC;

– Κάποια στιγμή μιλούσα με τον υπεύθυνο επικοινωνιών του τηλεοπτικού δικτύου HBO και του είπα πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι που να αναδεικνύει και να υποστηρίζει το έργο που γίνεται για τους πρόσφυγες. Χαμογέλασε και μου είπε: «Τι σύμπτωση – είμαστε σε επικοινωνία με το IRC για να διοργανώσουμε έναν έρανο για το ζήτημα». Οταν συνεργαστήκαμε, λοιπόν, για την πρωτοβουλία αυτή, παρακάλεσα τον οργανισμό να με πάρουν μαζί τους. Κάπως έτσι βρίσκομαι σήμερα στην Ελλάδα και σας μιλώ από την καρδιά του προσφυγικού. Είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά πολύπλοκο και στενάχωρο. Το πάθος και το συνεχές ενδιαφέρον μου νομίζω ότι προέρχεται από το γεγονός πως είμαι μητέρα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν παιδιά τα οποία μεγαλώνουν σε τόσο άθλιες συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στη Μόρια.

Μια «βασίλισσα» στον σκληρό κόσμο της Μόριας-3

«Για πρώτη και τελευταία φορά, η Σέρσι θα αντιμετωπίσει κρίση αυτοπεποίθησης», αναφέρει η Λένα Χίντεϊ.

– Δεν είναι η πρώτη σας φορά σε στρατόπεδο προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Πώς συγκρίνεται τις εικόνες που είδατε αυτή τη φορά με άλλες από προηγούμενες επισκέψεις σας;

– Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκρίνουμε και δεν νομίζω πως μπορούμε να δώσουμε μια σαφή απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει βελτίωση. Οταν επισκέφθηκα τη Λέσβο την πρώτη φορά, πήγα στον Καρά Τεπέ, αλλά δεν μου είχε επιτραπεί να επισκεφθώ τη Μόρια. Ηξερα φυσικά πως είχε τη χειρότερη φήμη – πλέον όμως ξέρω και γιατί. Πιστέψτε με οι συνθήκες στο στρατόπεδο είναι αδιανόητα απάνθρωπες. Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους μου το πώς μπορεί να ήταν η ζωή στη Μόρια όταν στο παρελθόν φιλοξενούσε 9.000 πρόσφυγες.

– Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένη. Τι είδατε;

– Υπάρχει υπερπληθυσμός. Δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Η περιοχή μυρίζει άσχημα κι αυτό συμβαίνει γιατί παντού μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν ακαθαρσίες. Η ουρά για το συσσίτιο, ωστόσο, είναι το πιο απάνθρωπο και σοκαριστικό πράγμα που είδα. Οδηγεί στην απόλυτη ταπείνωση τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους. Οι πρόσφυγες περιμένουν όρθιοι στην ουρά για το πρωινό τους έως και τέσσερις ώρες. Και έπειτα, αμέσως μετά επιστρέφουν στην ίδια ουρά για το μεσημεριανό. Οι συνθήκες είναι τόσο φρικτές και οι εκρήξεις βίας τόσο συχνές, που αρκετοί προτιμούν να μην μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Προτιμούν να πεινάσουν.

– Πολλά ρεπορτάζ για το προσφυγικό μεταδίδονται από τη Μόρια, ωστόσο πέρα από την πυκνότητα, σημασία έχει και η ποιότητα της δημοσιογραφικής κάλυψης. Μετά τις επισκέψεις σας θεωρείτε ότι υπάρχουν παρερμηνείες ή υπερβολές στην κάλυψη;

– Κοιτάξτε, σε όλον τον κόσμο, σε κάθε συνθήκη, οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού κι αν αφορά, υπάρχουν καλοί και κακοί. Το ίδιο πράγμα ισχύει και στη Μόρια. Υπάρχουν αμέτρητοι σπουδαίοι άνθρωποι που έχουν ειλικρινή βούληση να συνεισφέρουν. Τόσοι πολλοί φωτεινοί άνθρωποι που με συγκινούν βαθιά με την επιμονή και το πνεύμα τους. Ο κόσμος μας θα έχει αποτύχει πλήρως αν δεν τους δώσουμε μια ευκαιρία να συνεισφέρουν. Συνάντησα στην επίσκεψή μου μερικά παιδιά που με εξέπληξαν με την εξυπνάδα τους. Παίρνουν το λεωφορείο κάθε μέρα στις 2 το απόγευμα και πηγαίνουν στο σχολείο έχοντας στο πρόσωπό τους ένα πλατύ χαμόγελο. Πρέπει να δείτε πόσο αγαπούν το σχολείο, και πόση χαρά τους δίνει η πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Εχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι ακόμη και σε μέρη όπως η Μόρια υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Πρέπει να επενδύσουμε σε αυτές, να βρούμε ένα μοντέλο λειτουργικό που προσφέρει εκπαίδευση, ασφάλεια και ευκαιρίες ενσωμάτωσης στους ανθρώπους που φτάνουν εδώ από τόσο διαφορετικούς πολιτισμούς και με τόσο διαφορετικές αξίες.

– Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Είναι μια ευκαιρία να μοιραστείτε μαζί μας τις προκλήσεις που πιστεύετε ότι αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της προσφυγικής κοινότητας.

– Τα ζητήματά τους είναι εξαιρετικά σοβαρά. Δεν κατάφερα να βρεθώ μαζί τους, πρόσωπο με πρόσωπο σε αυτή μου τη συνάντηση, αλλά άκουσα τις τρομερές ιστορίες τους από άλλους. Οι γυναίκες στη Μόρια βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με βία, σεξουαλικές επιθέσεις και εκφοβισμό. Φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τα βράδια, καθώς δεν υπάρχει φωτισμός. Οι γυναίκες, σωματικά ασθενέστερες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοια περιστατικά και γι’ αυτό η βία είναι πλέον η καθημερινότητά τους. Τι τραγική πραγματικότητα! Γυναίκες και μητέρες να έχουν αντιμετωπίσει τη φρίκη του πολέμου, και στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν να εγκλωβίζονται στη φρίκη της Μόριας.

Μια «βασίλισσα» στον σκληρό κόσμο της Μόριας-4

– Κατά τη γνώμη σας, ποιος ευθύνεται περισσότερο για τον εφιάλτη που μας περιγράφετε;

– Κανένας παγκόσμιος θεσμός δεν έχει κάνει αρκετά, κατά την ταπεινή μου άποψη. Εχουμε απλώς φορτώσει την τεράστια πρόκληση της διαχείρισης της κρίσης στις πλάτες της Ελλάδας, έχουμε στραφεί προς την αντίθετη πλευρά, και κλείνοντας την πόρτα πίσω μας ψιθυρίζουμε «τώρα είναι δικό τους πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουν αυτοί μόνοι τους». Τόσο εγώ όσο και όλη η ομάδα του IRC θέλουμε να καλέσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της την προσπάθεια της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης. Ξέρουμε όλοι φυσικά πως λεφτά υπάρχουν.

– Μου επιτρέπετε και μια τελευταία ερώτηση για το «Game of Thrones»;

– Γιατί όχι – άλλωστε παρουσιάζει ένα σύμπαν που μοιράζεται με τη Μόρια τα ίδια σκληρά χαρακτηριστικά.

– Υποδύεστε έναν χαρακτήρα απάνθρωπο, σατανικό, ωστόσο πολυεπίπεδο. Πιστεύω πως παρότι ο ρόλος σας, η Σέρσι Λάνιστερ, είναι η κακιά πρωταγωνίστρια της σειράς, φαίνεται να υπάρχουν μέσα της κάποιες φωτεινές πλευρές. Συμφωνείτε με αυτό και αν ναι, θα την οδηγήσουν σε κάποιου είδους λύτρωση στο φινάλε της σειράς;

– Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά πράγματα για το φινάλε, πέρα από το ότι θα είναι συναρπαστικό. Οσον αφορά τη Σέρσι, νομίζω ότι η σωτηρία της είναι πως ως χαρακτήρας έχει ξεπεράσει αμέτρητες προκλήσεις. Ξέρει να επιβιώνει. Στην πραγματικότητα στο σκληρό της προσωπείο βρίσκω μια πρώιμη αλλά και κάπως άγρια εκπροσώπηση του φεμινισμού στον κόσμο του Γουέστερος – μια ισχυρή γυναικεία φιγούρα που υψώνει το ανάστημά της. Αυτό είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά της και έχετε δίκιο πως πρόκειται για πολυδιάστατη φιγούρα. Δεν νομίζω δυστυχώς πως θα λυτρωθεί στο φινάλε της σειράς, αλλά… σίγουρα θα τη δείτε με σαφώς κλονισμένη αυτοπεποίθηση. Για πρώτη και τελευταία φορά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή