Ο εισαγγελέας που έριξε φως στην τραγωδία

Ο εισαγγελέας που έριξε φως στην τραγωδία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εισαγγελέας που επόπτευσε από την πρώτη στιγμή τη μεγάλη έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Ηλίας Ζαγοραίος, διετέλεσε για δύο θητείες προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, από το 2014 ώς και το 2018, ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός με την ψήφο των συναδέλφων του –αφού οι επικεφαλής των μεγάλων εισαγγελιών της χώρας εκλέγονται–κλήθηκε να διαχειριστεί δύσκολες και σύνθετες υποθέσεις που αφορούσαν οικονομικά εγκλήματα, υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος και άλλες με σύνθετα ποινικά –και όχι μόνον– θέματα.

Ενόσω ήταν ακόμη προϊστάμενος της Εισαγγελίας και πριν τον διαδεχθεί ο σημερινός επικεφαλής της μεγαλύτερης εισαγγελίας της χώρας Ευάγγελος Ιωαννίδης, ο Ηλίας Ζαγοραίος ανέλαβε προσωπικά την έρευνα για την εκατόμβη θυμάτων στο Μάτι.

Ερευνα δύσκολη, περίπλοκη και φορτισμένη, καθώς τα θύματα και οι συνθήκες της βιβλικής καταστροφής απασχόλησαν –και συνεχίζουν να απασχολούν– την κοινωνία, οξύνοντας την πολιτική αντιπαράθεση.

Με τη συνδρομή δύο ακόμα εισαγγελέων του Νίκου Φιστόπουλου και του Κώστα Σπυρόπουλου, η εισαγγελική αρχή με τη διαρκή εποπτεία του Ηλία Ζαγοραίου σήκωσε το βάρος της έρευνας, και πρωτίστως της απόδοσης ευθυνών, υπόθεση όχι εύκολη για πολλούς λόγους που είναι προφανείς –και κυρίως– διότι αυτή η πρωτοφανής τραγωδία με τους εκατό νεκρούς είχε δημιουργήσει το αυτονόητο αίτημα των πολιτών για απόδοση Δικαιοσύνης.

Το αίτημα αυτό ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή τόσο ο Ηλίας Ζαγοραίος όσο και οι άλλοι δύο εισαγγελείς και εργάστηκαν σκληρά και επίμονα αξιολογώντας υλικό τεράστιο, 350 καταθέσεις μαρτύρων με βαρύ συναισθηματικό φορτίο και κάθε άλλο δεδομένο για να καταλήξουν να καταγράφουν στο πόρισμά τους τις ευθύνες και τους υπευθύνους.

Πόρισμα που αποτελεί επιτομή της διάλυσης, των παθογενειών, των παραλείψεων της κρατικής μηχανής και των πολιτικών ευθυνών σε θέματα που είναι εκ των ων ουκ άνευ. Την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Ποιος είναι όμως ο Ηλίας Ζαγοραίος; Ανήκει σε εκείνους τους εισαγγελικούς λειτουργούς, που έχουν πραγματικά ουσιαστικά και τυπικά προσόντα. Εκπαιδεύθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στις ΗΠΑ σε θέματα τρομοκρατίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει συνεργαστεί για αυτά με το FBI, διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους στις ΗΠΑ, έχει βαρύ βιογραφικό, καθώς είναι εκείνος που έχει επεξεργαστεί για το Συμβούλιο της Ευρώπης τη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία, υπήρξε επικεφαλής της Επιτροπής για τη νομοθεσία για τα ασυνόδευτα ανήλικα και κατά καιρούς έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις με οικονομικό και πολιτικό πρόσημο.

Ανήκει στους κρατικούς λειτουργούς που αθόρυβα κάνουν τη δουλειά τους και κρατούν τους θεσμούς στη θέση τους. Οσο μπορούν και όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή