Κόλιν Σκοτ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ζούσατε μια ζωή χωρίς να τρώτε σκόρδο και μπαχαρικά, χωρίς να καπνίζετε, χωρίς να φοράτε aftershave, χωρίς το αγαπημένο σας άρωμα και χωρίς κρέμα χεριών; Θα μπορούσατε να πλένεστε μόνο με άοσμο σαπούνι; Ο Κόλιν Σκοτ τα έχει καταφέρει περίφημα και χωρίς αυτά, ζώντας μάλιστα μια ζωή γεμάτη αρώματα. 

Σκωτσέζος, μεγάλωσε στα νησιά που βρίσκονται βορειοανατολικά της χώρας, στο αρχιπέλαγος των Όρκνεϊ. Σπούδασε λογιστική, αλλά σύντομα στράφηκε στη βιομηχανία του ποτού (1973), μια πορεία την οποία ίσως να είχε αποφασίσει υποσυνείδητα ακολουθώντας τον παππού και τον πατέρα του, οι οποίοι εργάζονταν στο ουίσκι πολλά χρόνια. Ο Κόλιν διετέλεσε master blender για το ουίσκι Chivas Regal από το 1989, παίρνοντας το χρίσμα από τον πρότερο master blender, Jimmy Lang. «Εργάστηκα σε διάφορα τμήματα της εταιρείας, από την εμφιάλωση μέχρι τον ποιοτικό έλεγχο, ώσπου τέσταραν τη μύτη μου, και έτσι μπήκα στο τμήμα ανάμειξης (blending)». Εδώ ψάχνουν μια μύτη με ικανότητες πάνω από τον μέσο όρο. Δεν υπάρχει σχολή, και όμως η εκπαίδευση διαρκεί σχεδόν όσο το να ολοκληρώσεις την τριτοβάθμια. Για δέκα χρόνια ελέγχεται και δοκιμάζεται η μύτη του υποψήφιου blender, για να μπορέσει να πάρει τον τίτλο. Ο Κόλιν Σκοτ είναι ξεκάθαρος: Αν δεν έχεις καλή μύτη, δεν μπορείς να γίνεις blender. Δεν πρόκειται για μια αποτυχία σε ένα τεστ όπου δεν πήγες προετοιμασμένος, αλλά για μια ειδική συνθήκη στις ιδιότητες του εκπαιδευομένου. «Δεν έχουν γεννηθεί όλη με “μύτη”. Ψάχνουμε για μια μύτη με ταλέντο και φυσικά δεν σταματάμε να την τεστάρουμε ακόμα και μετά τον τίτλο, ελέγχουμε ο ένας τον άλλον», παραδέχεται. Το σκόρδο, τα μπαχαρικά, ο καπνός αφήνουν έντονο αρωματικό αποτύπωμα και οι ειδικοί μπορεί να οδηγηθούν σε λάθος συμπεράσματα, γι’ αυτό και απαγορεύεται η χρήση τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. 

Ποια είναι η δουλειά της μύτης τους; Μυρίζει το περιεχόμενο των βαρελιών, για να καταλήξει στο ποια μπορούν να δημιουργήσουν το χαρμάνι κάθε προϊόντος. «Γνωρίζουμε τι να περιμένουμε από κάθε βαρέλι σύμφωνα με το στιλ του κάθε αποστακτηρίου. Έτσι χρειάζεται να τα μυρίσουμε στιγμιαία· 800-1.000 βαρέλια μόνο σε λίγες ώρες! Με αυτό το τεστ ψάχνουμε όσα θα αποκλίνουν αρκετά του αναμενομένου», εξηγεί ο ίδιος, που είναι πλέον επίτιμος master blender, έχοντας δώσει τη θέση του στον Sandy Hyslop. Έτσι δημιουργείται ένα πανομοιότυπο χαρμάνι από αποστάγματα που θα παλαιώσουν για τουλάχιστον 12, 18 ή 40 χρόνια, και μάλιστα σε μια ποσότητα που θα καλύπτει τις 150 και πλέον χώρες στις οποίες σερβίρεται σήμερα το προϊόν. Η μύτη τους είναι θεματοφύλακας της ποιότητας και της συνέπειας στην αγαπημένη γεύση των σκωτσέζικων ουίσκι. ■

Συναντήσαμε τον κ. Colin Scott, Custodian Master Blender του Chivas Regal, με αφορμή το πρώτο Chivas – The Blend στην Ελλάδα, όπου παρευρέθηκε για να μυήσει το κοινό στην τέχνη του blending, με μερικά από τα σπανιότερα αποστάγματα της Σκωτίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή