Τα μυστικά των Βενεδικτίνων

Τα μυστικά των Βενεδικτίνων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουμπέρτο Έκο (1932-2016) ήταν 48 ετών όταν εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, ένας late bloomer της λογοτεχνίας, αρκετά ώριμος και καταρτισμένος ώστε να συνθέσει μια ιστορία των απαιτήσεων του «Ονόματος του Ρόδου» (εκδ. Ψυχογιός). Γραμμένο με μεταμοντέρνες τεχνικές και μια τεράστια κατάθεση γνώσης και σκέψης, το βιβλίο είναι ένας συνδυασμός αστυνομικού, ιστορικού και φιλοσοφικού μυθιστορήματος, με φόντο ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων στη βόρεια Ιταλία των αρχών του 14ου αιώνα. Εκεί φτάνει ο αδελφός Γουλιέλμος της Μπάσκερβιλ και ο δόκιμος Άντσο, ο αφηγητής της ιστορίας. Οι δύο άντρες γίνονται μάρτυρες μιας σειράς φόνων και προσπαθούν να τους λύσουν, ένας περίπου Σέρλοκ Χολμς και ένας περίπου δρ Γουάτσον. Ο Έκο αποτίνει φόρο τιμής στα βιβλία και στη σοφία που αυτά μεταφέρουν (αν και «η αγάπη είναι σοφότερη από τη σοφία»), στην επιστήμη της σημειωτικής και στην ιστορία, στους επίμονους αναγνώστες, αλλά και στον Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο οποίος εμφανίζεται άτυπα με τη μορφή του τυφλού μοναχού Χόρχε. 

Το βιβλίο έχει πουλήσει περί τα 50 εκατ. αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ το 1986 μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Ζαν Ζακ Ανό, με τον Σον Κόνερι στον ρόλο του Γουλιέλμου. Ο ίδιος ο Έκο είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα και έκτοτε υπήρξε απρόθυμος να παραχωρεί τα δικαιώματα των έργων του. Λίγο πριν από τον θάνατό του, πάντως, έδωσε τη συγκατάθεσή του για μια νέα μεταφορά του «Ονόματος του Ρόδου», αυτή τη φορά για την τηλεόραση και συγκεκριμένα για μια διεθνή, ευρωπαϊκή παραγωγή οκτώ επεισοδίων, με τον Τζον Τορτούρο στον ρόλο του Γουλιέλμου. Προβάλλεται αυτές τις μέρες στο εξωτερικό, προσεχώς και στο δίκτυο του Sundance. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή