Επενδυτικό ενδιαφέρον για Πόρτο Καρράς, αλλά και επιφυλάξεις

Επενδυτικό ενδιαφέρον για Πόρτο Καρράς, αλλά και επιφυλάξεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά με επιφυλάξεις, συγκεντρώνει η εν εξελίξει διαδικασία επιλογής αγοραστή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς. Οι ενδεικτικές, μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές των υποψήφιων αγοραστών αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Μαρτίου και οι δεσμευτικές έως τα τέλη Μαΐου, αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς. Με την κατάθεση των ενδεικτικών προσφορών θα ανοίξει και η πρόσβαση στα οικονομικά και άλλα στοιχεία μέσω VDR (Virtual Data Room), ενώ εάν ανακύψουν αιτήματα περαιτέρω ενημέρωσης των συμμετεχόντων στη διαδικασία, δεν αποκλείεται να δοθεί κάποια παράταση για τις δεσμευτικές προσφορές.

Για το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που βγαίνει προς πώληση με «προίκα» την αδειοδοτική και νομική ωρίμανση της δυνατότητας ανάπτυξης 526 παραθεριστικών βιλών στα 17,5 χιλιάδες στρέμματα της έκτασής του αλλά και τέταρτου ξενοδοχείου, φέρονται να ενδιαφέρονται σοβαρά επενδυτικά σχήματα. Μεταξύ αυτών πηγές της αγοράς με ενδελεχή γνώση των σχετικών διεργασιών συμπεριλαμβάνουν τη Hines σε συνεργασία με τους εταίρους της Henderson Park και το σχήμα Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη, την TΕΜΕΣ σε κοινοπραξία με τον στρατηγικό της εταίρο όμιλο Olayan, ένα ακόμα τουλάχιστον αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο και, ίσως, και σχήμα ρωσικών συμφερόντων. Αντιθέτως, δεν φέρεται να ενδιαφέρεται ο όμιλος SANI/IKOS, που άλλωστε έχει ήδη μεγάλη παρουσία στη Χαλκιδική.

Το έργο της πώλησης του Πόρτο Καρράς έχουν αναλάβει ο αμερικανικός κτηματομεσιτικός οίκος Cushman & Wakefield και η Profin Management Limited. Να σημειωθεί πως για να γίνει η πώληση των τουριστικών δραστηριοτήτων της Πόρτο Καρράς απαιτείται εταιρικός μετασχηματισμός της, καθώς σε αυτή είχε ενσωματώσει προς τριετίας η μητρική της Τεχνική Ολυμπιακή τις κατασκευαστικές της δραστηριότητες.

Το έργο της «υπόδειξης επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της Πόρτο Καρράς» διενεργούν για λογαριασμό της μητρικής εισηγμένης Τεχνική Ολυμπιακή, συμφερόντων της οικογένειας Στέγγου, ο αμερικανικός κτηματομεσιτικός οίκος Cushman & Wakefield και η Profin Management Limited. Ομως, η διατύπωση «υπόδειξη επενδυτών», όπως επακριβώς αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ιανουαρίου της Τεχνική Ολυμπιακή, έρχεται να προστεθεί στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται στην αγορά για τη διάρθρωση της διαδικασίας: αν, δηλαδή, τελικά θα προχωρήσει ή όχι η πώληση, όταν και εφόσον επιλεγεί από την Cushman & Wakefield προτιμητέος επενδυτής. Τις επιφυλάξεις αυτές άλλωστε δημιουργεί, αν μη τι άλλο, και το πρόσφατο ιστορικό του ξενοδοχείου, που είχε ξαναβγεί προς πώληση το 2014 και μάλιστα τότε είχαν προχωρήσει και αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη Hines, οι οποίες όμως, παρά το προχωρημένο στάδιο, απέβησαν τελικά άκαρπες. Στην καρδιά αυτού του ζητήματος βρίσκεται κυρίως το θέμα της αποτίμησης και του τιμήματος που θέλει να πάρει η οικογένεια των βασικών μετόχων.

Η εισηγμένη Τεχνική Ολυμπιακή, θυγατρική της οποίας είναι η Πόρτο Καρράς, αναφέρει στον ισολογισμό του 2017 πως η εκτιμητική εταιρεία Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι & Εκτιμητές Ακινήτων/BNP Paribas Real Estate εκτίμησε την αξία του συνόλου του συγκροτήματος στα 467,37 εκατ. ευρώ. Στην αξία αυτή περιλαμβάνεται βέβαια και η δυνητική αξία της οικοδομικής άδειας για 526 κτίρια με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα. Πηγές της αγοράς όμως διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτή η αποτίμηση είναι ρεαλιστική και παραπέμπουν σε αποτίμηση με βάση τα κέρδη EBITDA του ξενοδοχειακού τομέα (της τάξης των 5 εκατ.) συν την προοπτική κερδοφορία της ανάπτυξης των κατοικιών, «που ακόμα και με σημαντικό υπερτίμημα δίνουν πολύ χαμηλότερη αξία επιχειρήσεως», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι η Πόρτο Καρράς έχει δανεισμό της τάξης των 23 εκατ. και ο κύκλος εργασιών του ξενοδοχειακού τομέα στη χρήση του 2017 διαμορφώθηκε στα 18,177 εκατ., της μαρίνας στο 1,96 εκατ. και των πωλήσεων κρασιού στο 1,35 εκατ., ενώ το καζίνο είχε κύκλο εργασιών 2,1 εκατ., αλλά ζημιογόνο EBITDA (-918,9 χιλ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή