Πρώτες υποψηφιότητες ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Πρώτες υποψηφιότητες ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα 16 ονόματα ενόψει ευρωεκλογών ανακοίνωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, με το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Το πρώτο αυτό «κύμα» δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλα ανοίγματα σε εκτός ΣΥΡΙΖΑ χώρους, καθώς, προφανώς, ο κ. Τσίπρας ήθελε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την «αμφιλεγόμενη» υπουργοποίηση των κ. Τόλκα και Μωραΐτη και θεώρησε πως οι πρώτες ανακοινώσεις πρέπει να έχουν σαφώς πιο έντονο «αριστερό» άρωμα. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως στα επόμενα «κύματα» ανακοινώσεων δεν θα επιχειρηθεί το «γενναίο» άνοιγμα σε άλλους χώρους, το οποίο ο πρωθυπουργός έδειξε και χθες κατά την τοποθέτησή του πως είναι απόλυτα αποφασισμένος να το υλοποιήσει.

Στο διά ταύτα, χθες ανακοινώθηκαν, πλην των τριών εν ενεργεία ευρωβουλευτών, δηλαδή του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, του κ. Στέλιου Κούλογλου και της κ. Κωνσταντίνας Κούνεβα, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Αρβανίτης, οι πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μουζάλας, η κ. Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, νομικός, κόρη του Δημήτρη Τσάτσου και πρώην αντιπεριφερειάρχης με τον κ. Γιάννη Σγουρό. Επίσης, την ψήφο για την Ευρωβουλή θα διεκδικήσουν ο πρώην υπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης, η πρώην υφυπουργός Υγείας στη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Φωτεινή Σκοπούλη, η κ. Ιωάννα Κοντούλη από το οικολογικό κίνημα, η κ. Μυρσίνη Λοΐζου, κόρη του Μάνου Λοΐζου, ο κ. Δημήτρης Πλουμπίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Πλουμπίδη, η κ. Οφούκ Μουσταφά, δικηγόρος και μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας, ο κ. Μουχαμέντι Γιόνους, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και, τέλος, η κ. Ολγα Νάσση, από την ελληνική κοινότητα της Ιταλίας, και ο κ. Γιώργος Χρηστάκης, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημοποιήθηκε ο «τίτλος» που θα έχει η προσπάθεια συγκρότησης του μετώπου. Ετσι σε όλες τις επόμενες εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα από εδώ και στο εξής, θα κάνει την εμφάνισή του το όνομα «Προοδευτική Συμμαχία» που θα συνοδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί τα επόμενα βήματα να γίνουν τάχιστα. Ηδη για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με εκπροσώπους όλων των πρωτοβουλιών που μετέχουν στις διαδικασίες συγκρότησης του μετώπου με στόχο την άμεση δημιουργία μιας διευρυμένης «εκλογικής επιτροπής». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι και την 25η Μαρτίου θα έχει ανακοινωθεί ολόκληρο το ευρωψηφοδέλτιο, είτε σε ένα είτε σε δύο ακόμα «κύματα».

«Μεγάλη συνδιάσκεψη»

Με το πέρας όλων των διεργασιών, θα λάβει χώρα μια «μεγάλη συνδιάσκεψη», όπως το θέτει πηγή, με ομιλητή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας και η αρνητική στάση του Αλέξη Τσίπρα έναντι της υποψηφιότητας της κ. Εφης Αχτσιόγλου για την Ευρωβουλή. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε τα σενάρια «μετακόμισης» της υπουργού Εργασίας στις Βρυξέλλες, δείχνοντας πως τη θέλει για τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση που έγινε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργοποιήθηκε η στρατηγική «δευτέρου γύρου». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει απόλυτη συνείδηση των χαμηλών πτήσεων των κομματικών υποψηφίων και ο στόχος είναι αρχικά να περάσουν οι βασικοί υποψήφιοι στον δεύτερο γύρο και εκεί να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό μέσω «προοδευτικών συμμαχιών».

Την ίδια ώρα, ένα βήμα πιο κοντά στο «προοδευτικό μέτωπο» ερχόταν μέσω… Σκοπίων και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, συνοδευόμενος από τον κ. Χατζησωκράτη –κάτι που ίσως αποτελεί προαναγγελία υποψηφιότητας του τελευταίου για την Ευρωβουλή–, βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, όπου είχε θερμό τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Θεοχαρόπουλος στις δηλώσεις του εξήρε τη συμφωνία των Πρεσπών που, όπως είπε, μόνο «από προοδευτικές, αριστερές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις μπορούν να προωθηθούν», περιγράφοντας άτυπα την προσδοκώμενη από τον κ. Τσίπρα συμμαχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή