Πιγκάσο, η γουρούνα που ζωγραφίζει εξπρεσιονιστικά

Πιγκάσο, η γουρούνα που ζωγραφίζει εξπρεσιονιστικά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ. Στην άκρη, Φράνσις Μπέικον, σειρά της Πιγκάσο, του χαρισματικού γουρουνιού, να διαπρέψει στη ζωγραφική. Με ένα πινέλο στο στόμα, η συμπαθητική γουρούνα απλώνει την μπογιά στον καμβά της, που έχει στηθεί έξω από το καταφύγιό της. Εκεί διαμένει η Πιγκάσο από όταν διασώθηκε, σε πολύ μικρή ηλικία, ως χαριτωμένο γουρουνάκι, από σφαγείο στη Νότιο Αφρική και μεταφέρθηκε στο Φρανσέκ, την περιοχή του Δυτικού Ακρωτηρίου στη Νότιο Αφρική, όπου οι νέοι ιδιοκτήτες της διαπίστωσαν αμέσως την αγάπη της για τα χρώματα και τα πινέλα. «Τα γουρούνια είναι ιδιαιτέρως έξυπνα ζώα και όταν έφερα την Πιγκάσο στο καταφύγιο, σκέφτηκα πώς θα μπορούσα να τη διασκεδάσω;» εξηγεί η Τζόαν Λέφσον, η οποία διοικεί τον χώρο. «Ρίξαμε μερικές μπάλες ποδοσφαίρου, ράγκμπι και, φυσικά, πινέλα, καθώς ο στάβλος της είχε μόλις κατασκευαστεί. Ετρωγε και κατέστρεφε τα πάντα, εκτός από τα πινέλα, τα αγαπούσε τόσο πολύ», πρόσθεσε η Λέφσον.

Σύντομα η Πιγκάσο άρχισε να βουτάει τα πινέλα σε βάζα με μπογιά και να φιλοτεχνεί αφηρημένα έργα. Οι πίνακές της μπορεί να πωληθούν μέχρι και 4.000 δολάρια, με τα έσοδα να προορίζονται για φιλοζωικά ιδρύματα. Μία από τις δημιουργίες της κοσμεί την πρόσοψη ενός ρολογιού Swatch, της ομώνυμης ελβετικής ωρολογοποιίας. Η συνεργασία της Swatch και της Πιγκάσο εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα με την περιορισμένη σειρά «Ιπτάμενο γουρούνι από την κυρία Πιγκάσο», στο πλαίσιο της οποίας τα ρολόγια έχουν έντονες πράσινες, μπλε και ροζ πινελιές και πωλούνται προς 120 δολάρια.

«Η Πιγκάσο είναι αναμφισβήτητα εξπρεσιονίστρια, δεν μπορείς με σαφήνεια να ορίσεις τι ζωγραφίζει, αλλά το βέβαιο είναι ότι τα θέματά της αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεσή της», λεει η Λέφσον. Ζωγραφιές πιθήκων έχουν εκτεθεί συχνά σε μουσεία σύγχρονης τέχνης στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αλλά σταδιακά το επιστημονικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για τα έργα των πρωτευόντων άρχισε να φθίνει και ελάχιστα ενδιαφέρει πλέον σήμερα ως φαινόμενο. Από την άλλη, ελέφαντες έχουν επανειλημμένως εκπαιδευθεί για να ζωγραφίζουν ως πείραμα ζωολογικής έρευνας και συμπεριφοράς των ζώων.

Πάντως, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα πλεονεκτήματα από τη ζωγραφική των ελεφάντων περιορίζονται στην αισθητική αξία των έργων – για τους ανθρώπους θεατές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες επιδείξεις σε ενυδρεία, ακόμη και δελφίνια καλούνται να ζωγραφίσουν με πινέλα. Το Ινστιτούτο Μελετών Θαλάσσιων Θηλαστικών, μάλιστα, έχει εκπαιδεύσει πολλά από τα δελφίνια του να ζωγραφίζουν.

Καλλιτεχνικά επιδέξια είναι επίσης τα κουνέλια. Ενα ζήτημα που έχει ανακύψει όταν ζώα φιλοτεχνούν έργα τέχνης είναι σε ποιον ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ούτε ο ιδιοκτήτης του ζώου ούτε αυτός που έχει παράσχει τα υλικά ζωγραφικής στο ζώο-καλλιτέχνη κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα. Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι ένα ζώο δεν μπορεί να είναι νομικό υποκείμενο, τα έργα τους δεν υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή