Θετική για τα ομόλογα η αλλαγή κυβέρνησης, εκτιμά η Societe Generale

Θετική για τα ομόλογα η αλλαγή κυβέρνησης, εκτιμά η Societe Generale

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγοραστική ευκαιρία αποτελεί σύμφωνα με τη Societe Generale το ισχυρό sell-off που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο «μαξιλάρι» μετρητών, ενώ οι αγορές δεν έχουν ακόμη αποτιμήσει πλήρως τον παράγοντα «εκλογές».

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου το οποίο ξεκίνησε χθες να διαπραγματεύεται στην ΗΔΑΤ έκλεισε στο 3,870%, ενώ στην αρχή της ημέρας είχε φτάσει έως το 3,985% (από 3,9% στην έκδοσή του). Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διαπραγμάτευσή του στη διατραπεζική αγορά, είχε φτάσει έως και το 4,1%.

Οπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, οι πιέσεις στα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα ήταν συνεχείς την περασμένη εβδομάδα, ενώ έντονο «σφυροκόπημα» δέχθηκαν και τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Αν και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης θα έπρεπε να στηρίξουν την πορεία των ελληνικών ομολόγων, όπως στήριξαν και τα υπόλοιπα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης, ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι συνέχισαν να δέχονται πιέσεις.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, η αντίδραση αυτή της αγοράς οφείλεται στις αναφορές ότι το Eurogroup δεν θα έδινε στην Ελλάδα το πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε σίγουρα μία πολύ κακή συγκυρία για τους επενδυτές που συμμετείχαν στην έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου της χώρας, ωστόσο η απόφαση του Eurogroup δεν αλλάζει στην ουσία κάτι σε ό,τι αφορά την πορεία και τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας. Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεγάλες εκταμιεύσεις προς τη χώρα, ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανάγκες χρηματοδότησης και η Ελλάδα έχει ένα σχετικά μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Η αντίδραση της αγοράς ήταν υπερβολική», επισημαίνει.

Κατά τη Societe Generale, οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει ακόμη το ενδεχόμενο αλλαγής της κυβέρνησης στην Ελλάδα και αυτή θα είναι πολύ θετική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον, τα περισσότερα πολιτικά επώδυνα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί από τη σημερινή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η οικονομία ανακάμπτει. Τα κίνητρα λοιπόν για την επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει ριζικά διαφορετικές πολιτικές, είναι εξαιρετικά χαμηλά. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται χρηματοδότηση από τις αγορές έως το 2022. Ετσι, όπως εκτιμά, τα sell-offs, όπως αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, αποτελούν ευκαιρία για ενίσχυση θέσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά έναντι των ιταλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή