Στρίβειν διά της «πολιτικής ευθύνης»

Στρίβειν διά της «πολιτικής ευθύνης»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιότερα η χώρα μας ήταν σαν τις άλλες. Αν κάτι σοβαρό συνέβαινε στον τομέα αρμοδιότητας κάποιου υπουργείου, ο υπουργός παραιτούνταν από ευθιξία. Χωρίς να του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Χωρίς καν να του έχει ζητηθεί από τον πρωθυπουργό.

Αυτή την παράδοση έσπασε ο χαρισματικός Ανδρέας Παπανδρέου. Αντικατέστησε τον όρο «ευθιξία» με τον όρο «πολιτική ευθύνη». Είχε πέραση αυτό, επειδή βρισκόμασταν στην εποχή που για να είσαι μέσα στα πράγματα έπρεπε να είσαι «πολιτικοποιημένος». Μπορούσες να βρίζεις τον άλλον απατεώνα, αλλά εάν προσέθετες τη λέξη «πολιτικός» δεν εθεωρείτο ύβρις (αγαπημένη τακτική του μακαριστού Ευάγγελου Γιαννόπουλου). Είχε τον λόγο του ο χαρισματικός: ενώ η «ευθιξία» συνεπαγόταν παραίτηση, η «πολιτική ευθύνη» ξέχναγε ότι συνοδευόταν από επιπτώσεις. Ετσι, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, αμολάς ένα «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» και παραμένεις στην εξουσία.

Δεν ακολούθησαν όλοι τον χαρισματικό στη νέα του εφεύρεση. Ούτε καν όλοι οι δικοί του υπουργοί. Τώρα όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική του Ανδρέα γενικεύτηκε. Ξέχασαν όλοι την ευθιξία και την παραίτηση. Από τον κ. Βαρουφάκη των capital controls μέχρι τον κ. Τσακαλώτο της απώλειας των τραπεζών του Δημοσίου και τον κ. Κουρουμπλή των πετρελαίων που γέμισαν τον Σαρωνικό.

Οταν μάλιστα ξέσπασε η πυρκαγιά με τους 100 νεκρούς στο Μάτι, αφού επί τέσσερις ημέρες η κυβέρνηση ματαίως έλεγε ψέματα και σκηνοθετούσε επικοινωνιακές παραστάσεις για να καθησυχάζει τον κόσμο, βγήκε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και με ύφος ηρωικό και πένθιμο εξήγγειλε: «Κάλεσα σήμερα (27/7/18) το Υπουργικό Συμβούλιο πρώτα απ’ όλα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία». Και στρογγυλοκάθισε καλύτερα στον θρόνο του.

Εσχάτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε και το δικό του ρεκόρ ξετσιπωσιάς της «πολιτικής ευθύνης». Τώρα πλέον δεν παραιτείται κανείς ούτε καν μετά και από ποινική δίωξη. Η κατηγορουμένη κυρία Δούρου, για να σώσει τον δικό της θρόνο, έκανε μια κορυφαία δήλωση: «Να μη συγχέουμε τις πολιτικές με τις ποινικές ευθύνες». Μας λέει δηλαδή ότι η ποινική ευθύνη δεν συνεπάγεται πολιτική ευθύνη! Αλλά ας μην τα φορτώνουμε όλα σε αυτήν την καημένη. Δεν φταίει αυτή αν ο κ. Τσίπρας ενέκρινε τη νέα υποψηφιότητά της ως περιφερειάρχη. Εχει αποδείξει πολλές φορές ότι γι’ αυτόν η ευθιξία είναι ρετσινιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή