Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο – Η αντίδραση της Άγκυρας

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο – Η αντίδραση της Άγκυρας

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 370 υπέρ ψήφους υιοθετήθηκε απόψε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η έκθεση της εισηγήτριας Κάτι Πίρι για την Τουρκία, στην οποία μεταξύ άλλων ζητούσε από την ΕΕ να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν ακόμα 109 κατά και 143 αποχές.

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειες για επίλυση όλων των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων υδάτων της Ελλάδας και τονίζοντας την ανάγκη άρσης του casus belli.

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα γίνεται ειδική μνεία και στην Αγία Σοφία, με τους ευρωβουλευτές να αντιτίθενται σε κάθε ακραία άποψη που προωθεί την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της ως ιστορικο-θρησκευτικού μνημείου καθώς και στη μετατροπή της σε τζαμί.

Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν τη θέση του ΕΚ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ και με βάση τον σεβασμό των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Ζητούν δε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η εισηγήτρια Ολλανδή Ευρωβουλευτής μέλος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ευχαρίστησε το σώμα για το ότι έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο για την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους Τούρκους δημοκράτες.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο και ότι η τελική απόφαση για το αν θα σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα ληφθεί από τους αρχηγούς κυβερνήσεων των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκίας 

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία καταδίκασε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μονόπλευρη και κάθε άλλο παρά αντικειμενική στάση που υιοθετεί το ΕΚ». Τονίζει, δε, ότι «Η εν λόγω συμβουλευτικη απόφαση δεν σημαίνει τίποτα για εμάς. Η στάση του ΕΚ προς την Τουρκία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του διαλόγου, των σχέσεων και της αληλεπιδρασης ΕΕ – Τουρκίας».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας την είδηση, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η απόφαση για πάγωμα των διαπραγματεύσεων είναι «άχρηστη» και δείχνει την «ακροδεξιά ιδεολογική τάση» του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (τον πρόδρομο της ΕΕ) το 1987. Η χώρα έγινε επιλέξιμη προς ένταξη στην ΕΕ το 1997 και οι συνομιλίες άρχισαν το 2005.

Η έκθεση που «καίει» την Άγκυρα

Η αναφορά της κ. Πίρι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου. 

Σε αυτή γίνεται αναφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και με συγκεκριμένα παραδείγματα: τον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους, τα αυθαίρετα όπως αναφέρει μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση.

Παράλληλα, η έκθεση καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 μέσων ενημέρωσης και τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων δημοσιογράφων.

Καταδικάζεται επίσης το γεγονός ότι εξακολουθεί να κρατείται ο Selahattin Demirtas, ηγέτης της αντιπολίτευσης και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, μεταξύ άλλων.

Επιπρόσθετα, η έκθεση καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αλλά παραμένει, ωστόσο, προσηλωμένο (το ευρ. Κοινοβούλιο) στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία. Αναφορά η οποία επαναλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις.

Η έκθεση ζητεί από την Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τα προενταξιακά κονδύλια που προορίζονται για την Τουρκία για να στηρίξει την τουρκική κοινωνία των πολιτών. Επίσης, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης 1995 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, εφόσον τηρηθούν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Καθημερινή Κύπρου
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή