Ευρωζώνη: Υψηλότερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή

Ευρωζώνη: Υψηλότερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο απ’ όσο φοβούνταν πολιτικοί και επενδυτές συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, εξέλιξη που δείχνει πως η οικονομία ενδεχομένως να σταθεροποιείται μετά την επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Ωστόσο, παράγοντες όπως το Brexit, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η επιβράδυνση της οικονομίας της τελευταίας εξακολουθούν να απειλούν την εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές οικονομία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 1,4% σε μηνιαίο επίπεδο, αν και υποχώρησε κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που είχαν πάρει μέρος σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει μηνιαία αύξηση κατά 1% και ετήσια συρρίκνωση κατά 2,1%. Η ανάκαμψη του Ιανουαρίου επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο χάρη στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας κατά 2,4% σε μηνιαία βάση και κατά 4% σε ετήσια βάση, που αντιστάθμισε την ασθενέστερη επίδοση στην παραγωγή ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών. Παράλληλα, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στη Γαλλία και στην Ιταλία, δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αντιστάθμισε τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία κατά 0,9% σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 1,3% και στην Ιταλία κατά 1,7%. Αντιθέτως, η Eurostat εκτίμησε πως η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία ήταν μεγαλύτερη από το 0,8% που είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Η γερμανική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο και είχε μείνει στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2018 κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Η ιταλική οικονομία περιήλθε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2018 (-0,2% το τρίτο τρίμηνο και -0,2% το τέταρτο) και αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,9% το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή